Hoge leider Al-Qaeda aan VS uitgeleverd

Pakistan heeft een van de topleiders van Al-Qaeda, het terreurnetwerk van Osama bin Laden, overgedragen aan de VS: Abu Zubaydah, een 31-jarige in Saoedi-Arabië geboren Palestijn die na het begin van de Amerikaanse militaire acties uitweek naar Pakistan.

De Pakistaanse president Musharraf heeft dat vandaag gezegd op bezoek in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Dit weekeinde werd bekend dat de 31-jarige Zubaydah vrijwel zeker tot de ongeveer zestig verdachten behoort die vorige week in Pakistan werden gearresteerd bij een gezamenlijke operatie van de Pakistaanse politie en agenten van de FBI. President Musharraf hield nog wel een slag om de arm: honderd procent zekerheid dat het om Zubaydah gaat, is er nog niet.

Amerikaanse functionarissen noemen Zubaydah de belangrijkste leider van Al-Qaeda die tot dusver is aangehouden. In de hiërarchie binnen het terreurnetwerk kwam hij na Osama bin Laden, de Egyptenaar Ayman al-Zawahiri en de tijdens de Amerikaanse acties in Afghanistan gedode Mohammed Atef. Na het begin van de Amerikaanse operatie in Afghanistan, in oktober vorig jaar, zou Zubaydah zijn uitgeweken naar Pakistan om in dat land Al-Qaeda te hergroeperen.

Zubayday wordt verdacht van betrokkenheid bij verschillende terreurdaden of pogingen daartoe. Een militaire rechtbank in Jordanië gaf hem twee jaar geleden in absentia de doodstraf wegens onder andere plannen voor een aanslag op een hotel in Amman.

De huidige verblijfplaats van Zubaydah is onbekend, maar hij zou al zijn overgedragen aan de Amerikaanse autoriteiten. De Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, wilde de aanhouding van Zubaydah gisteren bevestigen noch ontkennen. Volgens Pakistaanse functionarissen werd Zubaydah overmeesterd in de stad Faisabal en liep hij verschillende schotwonden op toen hij probeerde te vluchten. Hij zou zwaar gewond zijn, maar niet in levensgevaar verkeren.

Behalve in Faisabal werden vorige week in de nacht van woensdag op donderdag invallen gedaan in Lahore en Multan, eveneens in de Pakistaanse provincie Punjab. Onder de gearresteerde verdachten zijn behalve Pakistani tientallen Arabieren en enkele Afghanen. Een verdachte werd gedood. Volgense Pakistaanse kranten waren bewapende Amerikaanse agenten betrokken bij de operatie, hetgeen ook door Amerikaanse bronnen is bevestigd. Maar een Pakistaanse woordvoerder ontkende dat afgelopen zaterdag.