Half jaar cel voor directie Fireworks

De rechtbank in Almelo heeft de directeuren van het Enschedese vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks vandaag veroordeeld tot gevangenisstraffen van zes maanden, waarvan de helft voorwaardelijk. Dat is gelijk aan de periode die ze in voorarrest hebben gezeten.

Dat heeft de rechtbank in Almelo vanmiddag bepaald. Tegen directeur R. Bakker had het openbaar ministerie dertig maanden geëist, waarvan tien voorwaardelijk, plus een geldboete van 61.397 euro. Tegen W. Pater was vijftien maanden geëist, waarvan vijf voorwaardelijk.

De rechtbank acht Bakker en Pater schuldig aan overtreding van de milieuregels en illegale handel in vuurwerk. Het ten laste gelegde `brand door schuld' acht de rechtbank niet bewezen. Met die beschuldiging hield het openbaar ministerie de beide directeuren medeverantwoordelijk voor de dood van 22 slachtoffers, op 13 mei 2000, toen het vuurwerkbedrijf explodeerde.

Volgens justitie hadden Bakker en Pater kunnen en moeten weten dat een brand op hun bedrijf zulke fatale gevolgen kon hebben. Bij een serie explosies kwamen 22 mensen om het leven en werd de woonwijk Roombeek vrijwel volledig verwoest. Volgens de Almelose rechtbank kunnen de gevolgen van de brand niet aan Bakker en Pater worden toegeschreven. ,,Niemand in Nederland had enig benul'', zo oordeelde rechtbankpresident H. Breitbarth over de in Nederland aanwezige kennis van vuurwerk.

Volgens de rechtbank is bovendien niet vast komen te staan dat de brand in een werkruimte, waar volgens justitie de brand is begonnen, de enige brandhaard was. [Vervolg FIREWORKS: pagina 3]

FIREWORKS

Gemeente gegispt

[Vervolg van pagina 1] Directeuren Bakker en Pater zijn volgens de rechter wel schuldig aan het opslaan van vuurwerk in zeecontainers en zogeheten mavo-boxen die onvoldoende brandwerend waren. Maar omdat dit al jaren het geval was, en de gemeente hier telkens niet tegen optrad, worden Bakker en Pater voor dit feit ontslagen van rechtsvervolging. De gemeente en het ministerie van Defensie zijn volgens Breitbarth ,,volstrekt onbegrijpelijk'' bezig geweest. Toch tornde de rechtbank niet aan de beslissing van het openbaar ministerie in Almelo om de gemeente Enschede niet te vervolgen. Volgens het openbaar ministerie genieten lagere overheden strafrechtelijke immuniteit bij het verrichten van exclusieve overheidstaken, zoals het verstrekken van vergunningen. Rechtbankpresident Breitbarth: ,,De beslissing om niet van de heersende leer af te wijken is gerechtvaardigd.''

Advocaat G.Meijers is in beroep gegaan tegen de beslissing van het OM in Almelo om de gemeente niet strafrechtelijk te vervolgen. Drie slachtoffers van de vuurwerkramp hebben een civiele procedure aangespannen tegen de overheid. Zij eisen financiële genoegdoening.

De Almelose rechtbank gaat morgen verder met de strafzaak tegen Andre de V, die verdacht wordt van brandstichting bij Fireworks.

www.nrc.nl: dossier Enschede