Dode bij explosie

Bij een explosie in een hotel in Schiedam is zondagavond een man om het leven gekomen, vermoedelijk van Bulgaarse afkomst. Hij huurde de kamer waar het explosief tot ontploffing kwam. De politie onderzoekt nog of de stoffelijke resten die in de kamer zijn gevonden, daadwerkelijk van deze man zijn. ,,Voorlopig houden we een slag om de arm'', aldus een woordvoerder van de politie Rotterdam Rijnmond.

De politie kan nog niet bevestigen of het om een aanslag gaat. Na de explosie werd in de verwoeste kamer een verdachte tas gevonden. Het Explosieven Opruimings Commando onderzocht de tas en trof daarin een handvuurwapen aan.

De naar schatting honderd gasten van het Novotel in Schiedam werden zondagavond rond kwart over negen opgeschrikt door een harde knal. De explosie in de kamer op de eerste verdieping sloeg een gat in de gevel. Huisraad, glas en gordijnen werden door de klap naar buiten geslingerd, evenals lichaamsdelen van het slachtoffer. Zij kwamen terecht in een soort binnentuin.

De hotelgasten werden in de bar van het hotel opgevangen en door de politie ondervraagd. Daarna zijn ze ondergebracht in hotels in de omgeving.

Na de explosie brak er brand uit in de verwoeste kamer, waardoor zowel de eerste als de tweede verdieping schade opliep. De gemeente heeft toestemming gegeven het hotel donderdag weer voor gasten open te stellen. Vanaf volgende week maandag kunnen ook de zalen weer gebruikt worden. Vanmiddag zouden de gevelplaten met een kraan worden gestut, zodat justitie haar onderzoek kan uitvoeren.