Degradatievoetbal nadert ontknoping

De strijd om degradatievoetbal in de eredivisie blijft na de 29ste speelronde ongemeen spannend. Behalve de vrijwel zekere degradant Fortuna Sittard en de verwachte nummer zeventien Sparta, dat de nacompetitie nauwelijks meer kan vermijden, proberen nog vier clubs de zestiende plaats te ontlopen. Deze positie geeft ook recht op een plaats in de play-offs.

Sparta verloor zaterdag met 3-0 bij Roda JC, dat daarmee verzekerd lijkt van handhaving op het hoogste niveau. In Kerkrade scoorden Lawal, Vicelich en Van Dessel. Roda JC steeg na de tiende competitiezege naar de twaalfde plaats. Sparta behoudt een achterstand van minimaal zes punten op de andere ploegen die de nacompetitie proberen te ontlopen.

FC Twente speelde zich zaterdag ook in veilige haven, door een 2-0 overwinning bij middenmoter AZ. In Alkmaar scoorden Cairo en Heubach. Van Galen kreeg zijn zoveelste rode kaart in het shirt van AZ. FC Twente staat nu dertiende. AZ bezet de elfde positie.

FC Den Bosch en De Graafschap lijken in een onderling duel degradatieduel verwikkeld. Beide ploegen leden een nederlaag. FC Den Bosch verloor gisteren in stadion Nieuw Galgenwaard met 3-1 bij middenmoter en bekerfinalist FC Utrecht. De Graafschap leed zaterdag een 1-0 nederlaag bij subtopper NAC, dat nog steeds aanspraak maakt op een plaats in het UEFA-Cuptoernooi.

NAC dankte de veertiende competitiezege aan een treffer van de Hongaar Petö. De Bredase ploeg bezet de zesde plaats, die eventueel recht geeft op Europees voetbal. NAC is dan afhankelijk van het resultaat in de bekerfinale en de eindrangschikking in de eredivisie. Ajax en PSV strijden om één finaleplaats, maar plaatsen zich vermoedelijk ook voor de (voorronde van de) Champions League.