Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Clinton heeft spijt van presidentieel pardon Rich

De voormalige Amerikaanse president BillClinton heeft gezegd spijt te hebben van zijn beslissing miljardair Marc Rich, die op grote schaal belasting heeft ontdoken, een presidentieel pardon te hebben verleend.

De onvoorwaardelijke presidentiële amnestie aan Rich is de meest controversiële geweest van de bijna tweehonderd gratieverleningen en gevallen van strafvermindering waartoe Clinton op de laatste dag van zijn ambtstermijn besloot. Clinton zei in gesprek met het Amerikaanse weekblad Newsweek dat hij bij nader inzien Rich niet tegemoet had moeten komen. ,,Het was een vreselijk beleid. Het woog niet op tegen de schade [die de kwestie] mijn reputatie heeft berokkend.'' Desondanks wijst hij de inhoudelijke kritiek op zijn omstreden besluit van de hand. ,,Niet alle kritiek is juist geweest.''

Rich, een zeer vermogende zakenman die zijn geld heeft verdiend met de ondoorzichtige handel in grondstoffen, werd in 1983 beschuldigd van het ontduiken van 48 miljoen dollar aan inkomstenbelasting. Voorts zou hij tijdens het gijzelingsdrama van Amerikaans ambassadepersoneel in Iran in 1979, tegen een Amerikaans embargo in, olie hebben gekocht in dat land. Na de beschuldigingen vluchtte Rich in de jaren tachtig naar Zwitserland, waar hij nog altijd verblijft.

De Amerikaanse justitie doet momenteel onderzoek naar de omstreden gratieverleningen die Clinton op 20 januari 2001 heeft gedaan. Zo wordt onderzocht of Clintons beslissingen, waaronder die ten gunste van Rich, zijn beïnvloed door financiële donaties en cadeautjes aan de Democraten en Clinton zelf, afkomstig van betrokken familieleden. Het is bekend dat de vermogende ex-vrouw van Rich, Denise Rich, de Democraten en Clinton ruimschoots finaciële hulp heeft geboden.

Clinton heeft ontkend inhoudelijke fouten te hebben gemaakt. Dat deed hij opnieuw in gesprek met Newsweek. ,,Het feit dat zijn ex-vrouw een voorstander [van gratie] was en dat zij geld heeft gegeven voor mijn bibliotheek heeft niets met elkaar te maken.'' Clinton zegt zijn besluit te hebben genomen omdat het ministerie van Justitie geen bezwaren had gemaakt.

Ook op een ander punt ontkende Clinton schuld. Zo zouden zijn halfbroer en zwager geen invloed hebben gehad op zijn gratiebeleid. Beiden zouden zich hebben laten betalen om te pleiten bij de president voor de vrijlating van verschillende veroordeelden. In een onafhankelijk onderzoek door een onderzoekscommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden dat vorige maand werd vrijgegeven, staat dat Clintons halfbroer Roger Clinton tegen vergoeding optrad voor ten minste vijftien mensen die hoopten op een presidentiële amnestie. Clintons zwager Hugh Rodham deed datzelfde en ontving 400.000 dollar. Dat geld heeft hij inmiddels op verzoek van Clinton terugbetaald.