Andersen Spanje naar Deloitte

De 161 partners van de Spaanse tak van het accountants- en advieskantoor Andersen hebben gisteren besloten over te stappen naar branchegenoot Deloitte & Touche. Dit meldt het dagblad El País vandaag.

Het is de eerste keer in Europa dat partners van Andersen de besprekingen over een overgang naar accountantskantoor KPMG doorbreken en zich wenden tot een ander bedrijf.

Door aansluiting te zoeken bij Deloitte & Touche nemen de Spaanse Andersen-partners afstand van de problemen waarin Andersen verzeild is geraakt als accountant van het failliete Anerikaanse energieconcern Enron. In het paasweekeinde heeft Andersen Spanje druk onderhandeld over aansluiting bij een andere maatschap. Daarbij is tot het laatste moment de optie van KPMG opengehouden.

De uiteindelijke keuze van de Spaanse Andersen-partners, onder wie zich zowel accountants als bedrijfsadviseurs bevinden, voor deloitte & Touche moet nog worden goedgekeurd door de lokale mededingingsautoriteit. Een combinatie van Andersen en Deloitte zou 35 tot 45 procent van de markt beheersen. Een afsplitsing van de juridisch-fiscale adviestak van de nieuwe combinatie kan het marktaandeel verlagen tot acceptabeler proporties. Bij Andersen Spanje werken vierduizend mensen.

Tot dusver waren Andersen en PriceWaterhouseCoopers afwisselend marktleider in Spanje, met een ruime marge gevolgd door Ernst & Young, Deloitte & Touche en KPMG.

Over de reden voor deze keuze maken partijen weinig bekend. In een gemeenschappelijke verklaring reppen de nieuwe partners over een hecht vertrouwen dat vanaf de eerste besprekingen bestond.