Zeiler slaat om en verdrinkt nabij kust

De regatta om de Princess Sofia Trophy is gisteren opgeschrikt door een dodelijk ongeval. Op de slotdag van de wedstrijden nabij de kust van de Spaanse badplaats Palma de Mallorca raakte de Oostenrijkse zeiler Johannes Haeupl bij zwaar weer (harde wind en zware regenval) te water, nadat de Tornado-boot waarin hij samen met zijn broer Martin zat was omgeslagen. Een inderhaast opgezette reddingsactie kon niet voorkomen dat de 32-jarige zeiler verdronk.

,,We hebben gedaan wat we konden, maar het mocht helaas niet baten'', treurde Francisco Villalonga, de voorzitter van de organiserende zeilvereniging, na afloop van het eerste dodelijke ongeval in de 33-jarige geschiedenis van het evenement. ,,We hebben hem twee messen proberen aan te reiken, zodat hij zichzelf kon bevrijden uit de wirwar van touwen.''

Van een onverantwoorde situatie was volgens de organisatie geen sprake. ,,De weersomstandigheden waren redelijk normaal, met een windsnelheid van ongeveer twaalf meter per seconde'', verklaarde een official. ,,Op het moment van het ongeval lagen zevenhonderd andere boten in het water en geen van alle ondervond noemenswaardige problemen.''

Uit piëteit met het slachtoffer werden de resterende races gestaakt. Ook de prijsuitreiking, door de Spaanse koning Juan Carlos en prinses Sofia ging niet door. Carolijn Brouwer kon zich derhalve niet op het ereschavot laten feliciteren met haar derde plaats in de Europe-klasse.

,,Het moet een uiterst ongelukkige samenloop van omstandigheden zijn geweest'', vermoedde de Nederlandse Tornado-zeiler Herbert Dercksen na afloop. Feit is dat zijn bootklasse aan dynamiek heeft gewonnen. De catamaran, die over twee jaar een olympische rentree maakt, is tegenwoordig uitgerust met een langere mast. Met gehesen spinnaker en de twee bemanningsleden in de trapeze is de strijd er vooral spectaculairder op geworden.

Volgens de als achtste geëindigde Dercksen zijn de aanpassingen zeker niet de oorzaak van het ongeval. ,,De boot is in mijn ogen alleen maar veiliger geworden. Met de spinnaker komt de boeg veel meer uit het water en zal de boot minder snel over de kop slaan.''