War against kakkerlakken

Viktor Frölke bericht elke twee weken over zijn leven in New York. Deze week probeert hij zijn etensresten op te ruimen.

In de War on Terrorism in onze keuken zijn tot nog toe alleen schijnoverwinningen geboekt. De Axis of Evil, die zich bevindt onder de gootsteen, tussen de afvoer en de kieren in de muur, lijkt na elke aanval met hernieuwde kracht terug te slaan.

Trek de bestekla open, werp een blik in de kastjes, of onder de broodtrommel en daar heb je ze. Roaches. Kleine, iets grotere en hele grote. Nesten, eitjes, baby's, kinderen en volwassenen. Hele families. Als je ze overdag kunt betrappen, dan is er volgens deskundigen sprake van een gevestigde kolonie. Als ze niet eens meer voor je vluchten kun je ervan uitgaan dat jij hun probleem bent geworden in plaats van andersom.

Mieren zijn leuk. Als ze met niet zoveel zijn valt er prima mee te leven. Maar met kakkerlakken kun je geen lol hebben. Die behoren tot de vraatzuchtige insecten. En als ze heel groot zijn Amerikaanse kakkerlakken zijn op hun hoogtepunt zo'n drie à vijf centimeter lang hebben ze iets zweterigs, broeierigs, smerigs. Het is geloof ik nooit bewezen dat ze ziektes overdragen, maar ik kan me er iets bij voorstellen.

Qua fanatisme en uithoudingsvermogen doet de Amerikaanse kakkerlak niet onder voor een Al-Qaeda-lid. Zeker drie keer hebben we alles uitgeruimd voor Operation Tidy Kitchen: een aanval met de Black Flag Special City Roach Ender-spuitbus, gekoppeld aan een campagne met het Combat Roach Killing System.

Elke Amerikaan herinnert zich van vroeger het Roach Motel, een doosje met lokaas en lijm – reclameslogan ,,They check in but they don't check out.'' Tegenwoordig zet je tenminste twaalf vallen tegelijk in. Met gif. De Combat Source Kill is wel heel gemeen: dat is een motel dat de gast tijdens zijn bezoek tracteert op een gif waaraan hij pas sterft nadat hij is teruggekeerd om zijn familie te besmetten.

Maar het is allemaal voor niets. De kakkerlakken komen even hard weer terug. Ze hebben de winter overleefd, dus dat belooft wat voor de zomer. ,,Je moet geen etensresten laten liggen'', zei iemand. ,,Dan gaan ze vanzelf weg.'' Moeilijk hoor.

    • Viktor Frölke