Verzamelsites

Een overzicht van websites voor verzamelaars:

eBay De bekendste internetveiling is eBay. Met name de Amerikaanse site (www.ebay.com) is een walhalla voor verzamelaars. In honderden categorieën (van barbiepoppen tot horloges) worden miljoenen artikelen aangeboden. Voor niet-Amerikanen is het vaak moeilijk om iets te kopen op eBay omdat veel Amerikaanse verkopers geen buitenlandse betalingen accepteren. Soms valt er wel te onderhandelen over de betalingsmethode. Er is ook een Nederlandse versie van e-Bay (www.ebay.nl), maar die is veel minder uitgebreid.

Ricardo De Nederlandse online veiling Ricardo (www.ricardo.nl) biedt een ruime keuze aan kunst, boeken, speelgoed, speldjes en pins. Wie op zoek is naar koopjes moet eens bij de categorie `sluitende veilingen' kijken.

Marktplaats Op de virtuele rommel- markt Marktplaats (www.marktplaats. nl) staan meer dan 360.000 advertenties van particulieren die iets te koop aanbieden of willen kopen. Behalve bankstellen, fitnessapparaten, boten en geluidsapparatuur worden er ook jonge hondjes en poesjes aangeboden.

Amazon Amazon (www.amazon. com) kennen de meeste internetgebruikers vooral als boekwinkel. Op de site worden ook zeldzame films verkocht, die in de Verenigde Staten opnieuw zijn uitgebracht als DVD en nergens anders te koop zijn. Ook leuk om te snuffelen zijn de `Zshops', een soort virtuele tweedehands winkels.

Veilingkijker Wie het overzicht verliest of op zoek is naar iets speciaals kan gebruik maken van de Veilingkijker (www.veilingkijker.nl). Deze site houdt bij wat er waar wordt verkocht en hoe rivalen bieden.

Koopjesjager El Cheapo (www.elcheapo.nl) weet precies welke webwinkel een bepaalde cd, auto, videorecorder of wasmachine het goedkoopst aanbiedt. Ook met de verzendkosten wordt rekening gehouden.

Boeken De catalogi van duizenden antiquariaten in binnen- en buitenland zijn te doorzoeken via AntiqBook (www.antiqbook.nl). Boeken kunnen ook direct worden besteld. Betalen geschiedt per creditcard of op rekening. Voor liefhebbers van Duitse boeken: AbeBooks (www.abebooks.de).

Verzamelaarspagina Overzichtspagina (http://verzamelaars.pagina. nl) met links naar verzamelsites. Aanbod varieert van brandweerparafernalia tot videorecorderverzamelingen.