VERZAMELMUSEUM

Wie onvoldoende middelen heeft om een eigen museum op te richten voor een collectie, kan terecht bij de stichting Verzamelmuseum in Veendam. Dit museum stelt collectioneurs in staat kosteloos een collectie gedurende drie maanden tentoon te stellen aan publiek. Gemiddeld trekt het Verzamelmuseum zo'n 7.500 bezoekers per jaar.

Het museum bestaat sinds 1993 en heeft inmiddels steeds ruim dertig particuliere verzamelingen, waarvan er een klein aantal permanent tentoongesteld staat een voorwaarde om als museum erkend te worden. De wisselende verzamelingen lopen uiteen van collecties wasmachines tot antiek speelgoed.

Voorwaarden voor deelname zijn dat de verzameling `niet aanstootgevend' is en de verzamelaar zijn collectie zelf komt uitstallen. Het museum betaalt de verzekering.

Het Verzamelmuseum is uniek in Nederland, al wijst medewerker Gert van Ravenzwaaij op een trend: ,,Collecties komen steeds vaker van zolder af doordat ook bijvoorbeeld gemeentehuizen en zorgcentra ruimten gratis beschikbaar stellen voor particuliere verzamelingen.''

Verzamelmuseum Veendam, Beneden Oosterdiep 60 9641 JM Veendam. (0598) 62 11 22. Open: ma t/m do van 9.30-16.30 uur, vrijdag van 9.30-12 uur. Entree 2 euro, kinderen t/m 12 jaar 1 euro.