Utrecht verstoort sprookje vanaf de stip

Met opgeheven hoofd hebben de youngsters van Ajax 2 het KNVB-bekertoernooi verlaten. De Amsterdamse reserves werden gisteravond pas bij het nemen van strafschoppen de weg naar de finale versperd door eredivisionist FC Utrecht. De reguliere speeltijd eindigde in 2-2 en tijdens de verlenging werd er niet gescoord. In de eindstrijd ontmoet FC Utrecht de winnaar van het duel tussen Ajax en PSV dat op 10 april wordt gespeeld.

Het sprookje van Ajax 2 is derhalve ten einde, maar na overwinningen op de profs van Volendam, De Graafschap, FC Twente en Telstar bleek gisteravond ook FC Utrecht niet sterker dan het jonge vreemdelingenlegioen van trainer Jan Olde Riekerink. In de ploeg van gemiddeld twintig jaar oud waren gisteravond zeven nationaliteiten samengesmolten. Slechts de Fin Petri Pasanen had eredivisie-ervaring. Uitgerekend hij miste in de tweede serie de enige en beslissende strafschop, waarna Jean-Paul de Jong het vonnis velde over het jeugdteam: 6-7.

Olde Riekerink gaf na de voetbalthriller blijk van zijn teleurstelling. Zijn team was immers bijzonder dicht bij een uniek feit in de voetbalhistorie geweest. Maar een van zijn belangrijkste doelstellingen wist hij toch te realiseren. Het publiek had na een rumoerige eerste helft, met vechtpartijen op de tribunes, op het puntje van de stoel gezeten. Ajax 2 speelde bij vlagen sambavoetbal van een niveau waarmee het moeiteloos in het betaalde voetbal zou kunnen meedraaien. ,,Dit team redt het ook in de eredivisie'', zei Utrecht-doelman Wapenaar bewonderend. ,,We hebben geluk gehad.''

Opzienbarend was de invalbeurt van amateur Nando Rafael. De spits uit de A1-junioren greep zijn kans toen FC Utrecht een 2-0 voorsprong had genomen. De Angolees profiteerde eerst van een fout van Zwaanswijk en vier minuten voor tijd kopte hij uit een voorzet van Valencia ook de gelijkmaker binnen. Hoewel al meer dan vijf jaar in Nederland heeft Rafael nog steeds geen verblijfsvergunning. Hij vluchtte met een oom en tante uit Angola nadat zijn familie het slachtoffer was geworden van aanslagen. Al zijn bezittingen moest hij achterlaten. Zonder paspoort arriveerde hij in Nederland. Aangezien hij nog steeds stateloos is, kan hij ook geen contract tekenen.

Maar ondertussen staat hij te dringen als de lange verwachte opvolger van Patrick Kluivert. In de vijfde minuut van de eerste verlenging had hij ook nog een kans om Ajax 2 met de golden goal in de finale te brengen. Zijn kopbal was echter te zacht en werd gestopt door Wapenaar. Olde Riekerink over de onverzettelijkheid waarmee zijn ploeg de strafschoppenserie haalde: ,,Deze jongens komen van heinde en verre. Een aantal jongens heeft fantastisch gespeeld. We hebben ons staande weten te houden tegen subtopteam uit de eredivisie. Zij waren erop gebrand vanavond wat te laten zien.''

De trainer van Ajax 2 had in de rust even getwijfeld of hij spits Kwame Quansah toen al niet had moeten vervangen door Rafael. Daarmee zou hij uiteindelijk wachten tot de 63ste minuut. ,,Maar ik vond het ondanks die 1-0 achterstand eigenlijk wel goed gaan. Ik wilde het team niet te veel uit elkaar trekken.''

Bijna karakteristiek voor Ajax bleek de defensie niet het sterkste deel van de reserves. Wanneer de verdedigers een steek lieten vallen, hield doelman Maarten Stekelenburg met vaak fantastische reddingen zijn ploeg op de been. Op het middenveld onderscheidden de Ghanees Anthony Obodai en Stefano Seedorf, het jongere broertje van Clarence, zich. De 19-jarige Obodai heeft nog geen rijbewijs en pendelt elke dag met de trein van zijn woonplaats Culemborg naar Amsterdam. Technisch, tactisch en mentaal demonstreerde Ajax 2 veel kwaliteit.

De spelers van FC Utrecht staken soms houterig af bij zoveel souplesse. Trainer Frans Adelaar haalde achteraf zijn schouders op over het armetierige niveau van zijn team. ,,We hebben de finale bereikt en dat was het doel'', verzuchtte de trainer. ,,Op 12 mei praat niemand meer over hoe het hier is gegaan. We zijn alleen in het begin van de verlenging door het oog van de naald gekropen.''

De coach maakte zich achteraf wel boos over routinier Arno Arts, die hij kort voor het einde van de wedstrijd had willen laten invallen zodat hij een strafschop voor zijn rekening kon nemen. ,,Maar Arts gaf niet thuis en dat vond ik een geweldige tegenvaller'', mopperde de voormalige middenvelder.

Adelaars elftal was geen schim van de ploeg die eerder dit seizoen in eigen stadion Nieuw Galgenwaard alle bezoekers, inclusief de topdrie (Ajax, Feyenoord en PSV), de stuipen op het lijf joeg. Een blunder van Jason Culina in de defensie van Ajax 2, waarvan Dirk Kuyt profiteerde, bracht de Utrechters toch op voorsprong. Igor Gluscevic voegde er in de tweede helft met een fraai hakje na een pass van Stefaan Tanghe nog een treffer aan toe. Daarna was FC Utrecht uitgeblust. Kuyt haalde het einde niet door kramp. Na afloop liet de spits zijn tranen de vrije loop. Hij dacht door zijn gele kaart de finale te moeten missen, maar dat bleek niet het geval. Het strafblad van de spits was nog blanco.

De trainers wilden in hun commentaar achteraf niet te veel ingaan op de ongeregeldheden op de tribunes. Olde Riekerink, die ongetwijfeld een aantal van zijn spelers zal kwijtraken aan de A-selectie van Ronald Koeman: ,,Toen een aantal supporters hun vak verliet, heb ik wel even gekeken of mijn gezin nog in veiligheid verkeerde.''

Ajax 2 2 FC Utrecht 2

Ruststand 0-1. 25. Kuyt 0-1, 62. Gluscevic 0-2, 66. Rafael 1-2, 85. Rafael 2-2. FC Utrecht wint na strafschoppen (6-7). Schds: Haverkort. Tsch: 19.000. Gele kaarten: Culina (Ajax 2), Roest, Vreven en Kuyt (FC Utrecht).

    • Erik Oudshoorn