TOUW EN BIERFLESJES

Naam: Piet Hendriks (81)

Woonplaats: 's-Hertogenbosch

Beroep: gepensioneerd

Verzamelt: bruikbare zaken

,,Ik verzamel alles wat bruikbaar is. Als ik rondfiets door de stad, en ik zie op straat iets liggen dat ik kan gebruiken, dan neem ik het mee. Vroeger waren dat vooral bierglazen; als er in Den Bosch een festival was geweest, lagen de glazen de volgende ochtend voor het oprapen. Ik heb de hele familie van glazen voorzien. Honderden heb ik er opgeraapt. Op een gegeven moment vond mijn vrouw dat we er genoeg hadden. `Piet', zei ze, `ik smijt ze kapot als je er nog meer meeneemt'. Toen ben ik ermee gestopt.

,,Tegenwoordig verzamel ik vooral bierflesjes. Als ik op de fiets zit en ik zie er een, raap ik hem op. Hoeveel ik er per keer vind? Dat wisselt. Soms twintig tot dertig, soms niets. De meeste vind ik in de buurt van kraakpanden. Gewoon, in de bosjes.

,,Ook bruikbare onderdelen van weggesmeten fietsen neem ik mee. Daar kan ik weer nieuwe fietsen van maken voor mijn kleinkinderen. De afgelopen jaren heb ik er zeker een stuk of tien in elkaar gezet.

,,Verder raap ik altijd stukken touw, hout en metalen op. De metalen breng ik naar de ijzerhandel. Dat levert niet heel veel op. Voor ijzer krijg ik vijf cent per kilo. Voor aluminium en koper een gulden per kilo – maar dan ligt het tenminste niet meer op straat. Van het hout dat ik vind, heb ik opbergkistjes gemaakt. Of ik gebruik het om iets aan vast te zetten. En het touw, ja touw is eigenlijk altijd wel handig.

,,Sjaaltjes, carnavalsdassen en ander gerei neem ik ook mee naar huis. Ik kan er altijd wel iemand blij mee maken. Het mooiste wat ik ooit gevonden heb is een bak bloempjes. Van de fiets gevallen, denk ik. Ook heb ik een keer een hele grote noppenmat gevonden. Daar heb ik wat familieleden blij mee gemaakt. Bij ons voor de achterdeur ligt een stuk, bij ons Riet en ons Han en ook nog bij een broer van me. Of ik van al mijn vondsten rijk ben geworden? Ik weet het niet. Ik heb het nooit geteld!''

    • Rieneke van Tongeren