The Jon Spencer Blues Explosion

Het vorige album van The Jon Spencer Blues Explosion, Acme uit 1998, werd gedomineerd door de pushbeat van de funk, en kende daarbij enkele elektronische fratsen waar je maar net tegen moest kunnen. De plaat werd echter hun grootste hit en beleefde zelfs een remixversie. Mij kon het allemaal niet zo bekoren. Tenslotte blonk dit New-Yorkse trio ooit uit in elementaire rock & roll, met een basis van tegen elkaar opbiedende bluesy gitaarpatronen en opzwepende rockritmes, en de sensuele stem van de immer uit zijn teelballen zingende Jon Spencer daar precies tussenin.

Hun langverwachte nieuwe album Plastic Fang maakt alles echter in één keer goed. Wat het eerst opvalt is de ongewoon warme, heldere sound. Er is dan ook gebruik gemaakt van legendarische opnameapparatuur. Men schijnt in Manhattans Oorong Sound Studios namelijk de originele Helios Console (no.2) te hebben staan, een mengtafel waarmee lang geleden in de Olympic Studios in Londen ontelbare rockklassiekers van onder andere de Stones en Led Zeppelin werden vastgelegd. De voorkeur van hedendaagse rockartiesten als Leny Kravitz en Billy Corgan voor ouderwetse apparaatjes mag dan zo langzamerhand wat koddig aandoen, vooral omdat alles uiteindelijk toch meestal weer digitaal wordt vastgelegd, in het geval van Jon Spencer is het een gouden greep geweest. Hoe zelden klinkt een plaat nog alsof je bij de opnames aanwezig bent, alsof je als luisteraar tussen de muzikanten staat. Jon Spencers Plastic Fang biedt je deze bijna anachronistisch geworden illusie.

Ook de nummers zijn weer ouderwets basic en vet. Enorm swingende variaties op oude bluesschema's, virtuoos gitaarwerk, een ronduit erotisch zweempje New Orleans soul op de achtergrond, en een naar voren gemixte zang die verleidelijker klinkt dan ooit. Dat de band de nummers eerst tijdens een toernee heeft gespeeld is ook al zo'n slimme zet. Het geeft het album de sfeer van een feestje in de studio.

Dit is zo'n plaat waarvan bezorgde ouders in vroegere jaren vreesden dat er wel eens goede zeden mee konden worden aangetast. Gelijk hadden ze, want de nieuwe Jon Spencer Blues Explosion is pure seks.

The Jon Spencer Blues Explosion: Plastic Fang (Mute/PIAS, cdstumm199 391.0199.020)

    • Nanne Tepper