Televisie & Radio Voorkeur Zondag

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Debat met Frits Bolkestein (VVD), Jaap de Hoop Scheffer (CDA), Jacques Wallage (PVDA) en Jan Terlouw (D66) over wat de kabinetten-Kok aan beleid en vertrouwen hebben achtergelaten. Ned.3, 12.07-13.00u.

Netwerk. Portret van de Rotterdamse wijk Tuindorp-Vreewijk waar bij de gemeenteraadsverkiezingen bijna 50 procent van de stemmers op Pim Fortuyn heeft gestemd. In de sterk vergrijsde en autochtone wijk heeft Fortuyn ook enige tijd gewoond. Ned.1, 20.17-20.50u.

7 dagen. Verslag van de strijd van de Rotterdamse PvdA tegen de doorbraak van Pim Fortuyn. PvdA-lijsttrekker Els Kuijper wordt vanaf de eerste campagnedag gevolgd. Ned.3, 22.37-23.10u.

Nieuws aan tafel. O.a. columnist Theodor Holman en lijsttrekker van Leefbaar Nederland Fred Teeven discussiëren over deejay en politicus Henk Westbroek, de opvoedcursus voor ouders van crimineeltjes en de macht van de recensent. RTL5, 23.00-24.00u.

DOCUMENTAIRES

Close up. Over de mysterieuze foetussen die in het graf van Toetanchamon werden gevonden. Voor het eerst is nu DNA-materiaal van de mummies onderzocht en kan het familiegeheim worden ontrafeld. Ned.1, 18.33-19.30u.

Dokwerk: De financiële vesting. Zie tv-vooraf. Ned.3, 20.57-22.00u.

PRAATPROGRAMMA

RUR. Gasten zijn oud-zakenman en bokser Regilio Tuur, comédienne Adèle Bloemendaal en misdaadverslaggever Peter R. de Vries. SBS6, 21.05-22.00u.

KUNST

Het uur van de wolf: Dudley Moore – na de lach. Naar aanleiding van het overlijden afgelopen woensdag op 66-jarige leeftijd van de musicus Dudley Moore een herhaling van het vorig jaar uitgezonden portret. Moore kon door een zeldzame hersenziekte niet meer spelen. Ned.3, 23.10-23.43u.

Een levende poppenkast. Over de geschiedenis van de Amsterdamse Stadsschouwburg op het Leidseplein vanaf de brand in 1890 tot en met het vertrek van directrice Cox Habbema in 1996. Bovendien zijn we getuige van repetities, decorbouw en voorstellingen van Toneelgroep Amsterdam, het Nationale Ballet en de Nationale Reisopera. Één ding is duidelijk: er is nooit rust in de tent! Ned.3, 0.27-1.22u.

FILM

Car of Dreams (Austin Melford & Graham Cutts, 1935, Engeland). Muzikaal romantisch drama met John Mills als rijkeluiszoon die een arm meisje een Rolls Royce cadeau doet. BBC2, 8.05-9.15u., zwart-wit.

. Cirkeline: Storbyens mus / Cirkelientje (Jannik Hastrup, 1998, Den.). Piepklein plattelandsmeisje vertrekt, samen met bevriende muizen, naar de grote stad in even zorgeloze als verantwoorde tekenfilm voor kinderen vanaf 4 jaar. Ketnet, 11.10-12.05u.

The Road to Denver (Joseph Kane, 1955, VS). Doorsnee-western. Gezagsgetrouwe rancher John Payne biedt helpende hand aan criminele broer Skip Homeier. BBC2, 13.00-14.30u.

. Mary Poppins (Robert Stevenson, 1964, VS). Klassieke kinderfilm voor alle leeftijden uit de Disney-studio. Jarenlang de beste vermenging van animatie en speelfilmscènes ooit vertoond, leuke liedjes en Julie Andrews perfect in haar debuut als de Londense gouvernante die toveren kan. VRT, 13.35-15.55u.

Hachaverim shel Yana / Yana's vrienden (Arik Kaplan, 1999, Israel). Vitale relatie-tragikomedie speelt in Tel Aviv ten tijde van de Golfoorlog. Gaat vooral over een alleenstaande zwangere Russische immigrante en een rokkenjagende videokunstenaar. Ned.3, 14.33-16.02u.

. The Great Waldo Pepper (George Roy Hill, 1975, VS). `One hundred per cent pure plastic adolescent male fantasy', schreef de New Yorker destijds over dit verzorgde filmamusement dat ironische kanttekeningen plaatst bij Amerikaans heldendom. Stuntvlieger Robert Redford ondervindt concurrentie van zijn voormalige Duitse WO-I-rivaal Bo Brundin. Veel vliegspektakel. SBS6, 15.10-17.00u., onderbroken door reclame.

Vampire in Brooklyn (Wes Craven, 1995, VS). Narcisme van hoofdrolspeler Eddie Murphy is grappigste aspect van ongemakkelijk mengsel van een romantische `gothic horror story' en een schmierende klucht. Vampier in New-Yorks crimineel milieu. V8, 22.00-23.50u., onderbroken door reclame.

. Hideous Kinky (Gillies MacKinnon, 1998, Eng./Fr.). In verfilming van roman van Esther Freud over een Engels meisje dat met haar moeder en zusje begin jaren zeventig naar Marrakesh vertrekt, beziet MacKinnon de bekende hippieromantiek van een afstand. En Kate Winslet houdt met haar lichaam de naar hogere sferen reikende moeder op de grond. ARD, 22.50-0.25u., tweetalige uitzending.

Days of Thunder (Tony Scott, 1990, VS). Formule-film over stock-car-races, met Tom Cruise als balsturige adolescent en Robert Duvall als licht gedesillusioneerde mentor. BBC1, 0.20-2.05u.

The Rounders (Burt Kennedy, 1965, VS). Komische western met Glenn Ford en Henry Fonda als gokkende cowboys op leeftijd, die bij wijze van running gag te kampen hebben met een koppige hengst. BBC2, 1.25-2.45u.

RADIO

Vroege vogels. Aandacht voor de `groene politiek' van PvdA-voorman Ad Melkert, het initiatief van de Stichting Natuur & Milieu, Novib en Milieudefensie over eerlijke handel en muurplanten en varens op de honderden jaren oude stadswallen en kademuren. Radio 1, 8.08-10.00u.

Verum, bonum, pulchrum. Gesprek met hoofdconservator van de stedelijke musea in Brugge Manfred Sellink over tentoonstelling De eeuw van Van Eyck en met drs. Desiree Krikhaar over over iconenschilders en hun uitbeelding van het paasmysterie. Verder schetst slavist dr. Wil van den Bercken de actuele kerkelijke situatie in Rusland. 747AM, 23.00-24.00u.

Nachtlicht. Imam A. van Bommel, rabbijn Soetendorp en dominee Carel ter Linden vertellen verhalen over overledenen. Ook luisteraars mogen mensen in herinnering brengen. Ook wordt de winnaar bekendgemaakt van ,,het preekje van het jaar''. Radio 1, 1.04-6.00u.