Televisie & Radio Voorkeur Zaterdag

ACTUALITEITEN

Knevel op zaterdag. Gesprek met lijsttrekker van de ChristenUnie Kars Veling over linkse en rechtse politiek. Verder een reportage over bekende tv- en radiopersoonlijkheden zoals Henk Westbroek en Hans Kraay die politiek actief zijn. Ned.1, 20.32-21.00u.

Het Lagerhuis. Discussies over o.a. de Nederlandse schuld aan de slavenhandel en over verplichte opvoedcursussen. Ned.3, 21.03-22.00u.

Nova. Reportage uit de Oekraïne waar mijnwerkers gesloten mijnen zelf weer openmaken. Ook aandacht voor de uitspraak op dinsdag 2 april in de zaak tegen de eigenaren R. Bakker en W. Pater van S.E. Fireworks, de vuurwerkopslagplaats in Enschede die in mei 2000 explodeerde. Ned.3, 22.15-22.47u.

DOCUMENTAIRES

Verkleurde tijden. Eerste deel van een tweeluik over pension De Tros in de polderstad Emmeloord. Behalve vluchtelingen, toeristen en mensen die tijdelijk werk hebben, wonen in De Tros enkele vaste gasten. Sommigen al meer dan vier jaar. Ned.3, 16.27-17.00u.

AMUSEMENT & MUZIEK

Memories. Zie tv-vooraf. Ned.1, 21.00-21.52u.

Rostropovich at 75. Portret van de wereldberoemde cellist en dirigent Mstislav Rostropovitsj met een galaconcert in Londen ter gelegenheid van zijn 75ste verjaardag. Met medewerking van het London Symphony Orchestra. BBC2, 19.10-21.10u.

FILM

. A Matter of Life and Death (Michael Powell & Emeric Pressburger, 1946, Engeland). Veelgeprezen, buitenissige filmfantasie van Powell & Pressburger. Zwaargewonde oorlogspiloot David Niven, liggend op een aardse operatietafel, moet zijn recht op leven verdedigen tegenover een hemels gerechtshof. VRT, 14.15-15.54u., deels zwart-wit.

. Fort Apache (John Ford, 1948, VS). Klassieke epische western over leiderschap en heldendom, vormt samen met She Wore a Yellow Ribbon en Rio Grande Fords cavalerietrilogie. Koppige, naar generaal Custer gemodelleerde legeraanvoerder Henry Fonda strijkt zowel de Indianen als zijn eigen mannen tegen de haren in. Ook met John Wayne, Shirley Temple. BBC2, 14.25-16.30u., zw.

. Donovan's Reef (John Ford, 1963, VS). Fords lichtvoetige komedie met ernstige ondertonen. Komst van stadsjuffer Elizabeth Allen ondergraaft idyllische status quo van het tropische eiland waarop oorlogsveteranen John Wayne, Lee Marvin en Jack Warden zich hebben teruggetrokken. BBC2, 16.30-18.15u.

Empire of the Sun (Steven Spielberg, 1987, VS). De regisseur van Schindler's List liet fantasie prevaleren boven werkelijkheid in verfilming van J.G. Ballards autobiografische roman. Bevoorrechte Engelse puber (Christian Bale) raakt bij Japanse aanval op Shanghai (1941) gescheiden van zijn ouders en brengt drie jaar in een interneringskamp door. De oorlog als niet-akelig jongensavontuur. RTL5, 20.00-22.45u., met reclame.

American History X (Tony Kaye, 1998, VS). Reclamefilmer Kaye moest de final cut uit handen geven van dit speelfilmdebuut dat educatief verantwoord laat zien hoe Edward Norton na een gevangenisstraf een punt zet achter zijn neonazistische denkbeelden, in tegenstelling tot zijn jongere broer Edward Furlong. Geforceerd gebruik van zwart-wit en slow-motion. Net5, 22.00-0.05u., deels zwart-wit, met reclame.

. Jesus Christ Superstar (Norman Jewison, 1973, VS). Populistische verfilming van de 'rock-opera' van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice. Uit de tijd dat men Jezus als een hippie beschouwde. Ned.3, 22.47-0.37u.

Guilty as Sin (Sidney Lumet, 1993, VS). Lumet ventileert andermaal zijn cynische visie op de door macht en geld gedreven mensheid in intelligente, iets te schematische thriller annex court room drama. Advocate Rebecca De Mornay is even manipulatief als haar van moord op zijn rijke echtgenote verdachte cliënt Don Johnson. VRT, 23.20-1.02u.

That Englishwoman (Dirk de Villiers, 1990, Zuid-Afrika). Houterige filmbiografie van domineesdochter Emily Hobhouse (1860-1926). Streed tegen armoede en onrecht, met name tijdens de Boerenoorlog 1899-1903). Ned.2, 23.55-1.32u.

An Awfully Big Adventure (Mike Newell, 1995, Engeland). Regisseur van Four Weddings and a Funeral werkte andermaal samen met Hught Grant voor drama naar autobiografische novelle van Beryl Bainbridge. Over een 16-jarig meisje dat het in het Liverpool van 1947 bij het theater probeert. Met Grant als morsige theaterregisseur. Net5, 0.05-3.00u., met reclame.

. Y aura-t-il de la neige a noël? (Sandrine Veysset, 1996, Fr.). Tijdens het kijken naar het dromerige debuut van Veysset over het harde leven op een Zuid-Franse boerderij wordt de kijker het achtste kind van een formidabele moeder die er al zeven heeft. Uitgelegd wordt er niets, maar wel gespeeld in het hooi, gewerkt op het veld en geknuffeld tussen de vale dekens. Ned.3, 0.37-2.05u.

RADIO

Tema. Aandacht voor veranderingen in de jeugdhulpverlening en gesprekken over het omgaan met vergeetachtigheid bij Surinaamse ouderen. 747AM, 14.02-15.00u.

Talen en culturen. Vierde aflevering van een serie over Turkije gaat in op de verschillen tussen de eerste en tweede generatie Turken, gemengde huwelijken en homoseksualiteit. 747AM, 16.02-17.00u.

Šimek 's nachts. De Rotterdamse zangeres Frédérique Spigt praat over muziek maken, opvoeding, liefde, vrijheid en het non-verbale contact met haar moeder. Radio 1, 0.04-1.00u.