Tegenstem

Nu ik voor het eerst in mijn leven voor de keuze sta `wat zal ik stemmen', zit ik met een groot probleem. In Nederland is er geen partij die mijn ideeën behartigt en waarin ik ook nog vertrouwen heb.

Maar wil ik dan mijn kleine stem in deze grote democratie verloren laten gaan, zoals de duizenden onverschilligen die Nederland rijk is? Liever niet. Ik zou een proteststem kunnen uitbrengen. Maar waarom moet ik per se op een partij waar ik verder niet achter sta stemmen om mijn ongenoegen te laten blijken.

Waarom is er niet gewoon een knop op de stemmachine of een mooi rond vakje op het stembiljet waarmee ik kan aangeven `Er is geen partij die mij kan vertegenwoordigen'. Dit is namelijk de enige eerlijke keuze die ik kan maken.

En wie niet stemt wordt als onverschillig afgeschilderd, wat ik zeker niet ben. Partijen zouden misschien eens kunnen kijken hoe ze kiezers zoals ik kunnen trekken door onze belangen te gaan behartigen.

Of misschien komt er wel een `echte' partij uit deze onvrede tevoorschijn. Er is toch geen democratie als je geen echte stem van ongenoegen kan laten horen.

    • Sander Janssen