Supporters?

In een poging meer kaarten te bemachtigen voor het bekerduel van gisteren bij Ajax 2, uitten aanhangers van FC Utrecht dreigementen en werd een treinspoor bezet. Hoe groot is de macht van voetbalsupporters?

Jan Rijpstra, Tweede Kamerlid voor de VVD: ,,Wat mij betreft reikt de invloed van supporters niet ver. De aanhangers van FC Utrecht die voor problemen hebben gezorgd, noem ik geen supporters. Zij hebben met hun acties hun club schade berokkend. Ook de voorzitter van de supportersvereniging van Utrecht begrijp ik niet. Hij onttrok zich aan eerder gemaakte afspraken over kaartverkoop en uitte verkapte dreigementen. Het is vreemd dat de voorzitter van Utrecht zich nog niet heeft uitgesproken over het gedrag van zijn supporters. Het lijkt wel of voorzitters bang zijn voor hun eigen aanhang. Als uithangbord van een club moet je je mening kunnen geven over belangrijke onderwerpen. Supporters die op een spoor lopen, moeten een stadionverbod krijgen. De NS ging met die jongens in gesprek, waarschijnlijk om problemen te voorkomen. De Utrechters hebben een grens overschreden.''

Marlies van Daale, woordvoerder NS: ,,De NS is, als het om voetbalduels gaat, altijd betrokken bij het zogeheten veiligheidsoverleg tussen politie en gemeente. Wij weten dus exact welke afspraken zijn gemaakt. Er ging iets mis: de supporters van FC Utrecht bezetten een spoor en richtten hun boosheid op de NS. Ze waren aan het verkeerde adres. Niet wij bepalen of ze meer kaarten krijgen, maar Ajax of de Amsterdamse politie. Als die extra kaarten er waren gekomen, hadden wij voor optimaal vervoer kunnen zorgen. Nu werden onze reizigers gedupeerd door acties van de Utrechtse aanhang.''

Henk Groenevelt, hoofd Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme: ,,Sinds de gewelddadige dood van Ajax-supporter Picornie in Beverwijk zijn er tussen politie, voetbalclubs en andere partijen diverse afspraken gemaakt over het beteugelen van voetbalvandalisme. Die maatregelen golden vooral voor kleine supportersgroepen. Supportersverenigingen willen echter meer zeggenschap dan in voorgaande jaren. Het was bekend dat Ajax niet meer dan zestienhonderd kaarten aan supporters van FC Utrecht wilde geven. De Utrecht-aanhangers hadden dat moeten accepteren. Supporters kunnen niet altijd hun zin krijgen. Als ze dan uit frustraties rare dingen gaan doen, kunnen ze hun club in diskrediet brengen. Toch denk ik dat het bezetten van dat treinspoor een incident was.''

Ronald de Groot, seizoenkaarthouder Ajax: ,,Ik geloof niet dat supporters van een voetbalclub met spectaculaire acties grootse dingen kunnen bereiken. Dan moet er wel iets heel origineels worden verzonnen. Het heeft ook weinig zin een spoor te bezetten of bepaalde kreten de wereld in te slingeren. Dan is het beter te overleggen met de politie of lokale overheden. Met hard schreeuwen bereik je niet veel, met een rustige en doordachte aanpak juist wel. Enerzijds begreep ik die Utrecht-supporters wel: ze wilden hun ploeg steunen in Amsterdam. Anderzijds zijn er afspraken waaraan die jongens zich moeten conformeren. Schelden als je je zin niet krijgt, is geen oplossing.''

Tinus Aling, woordvoerder politie Utrecht: ,,Toen het treinverkeer verleden week werd lamgelegd, konden we verschillende dingen doen. We kozen voor een behoedzame aanpak van de Utrecht-supporters, en wel om twee redenen: het station in Utrecht was overvol en er lagen losse bouwmaterialen. Bij een geweldsuitbarsting was de schade niet te overzien geweest. Natuurlijk waren we het niet eens met de supporters, maar we wilden hun gesprekken met de NS niet frustreren. We hebben een goed contact met de Utrechtse aanhang, het zijn niet allemaal raddraaiers. We proberen te achterhalen welke supporters op dat spoor stonden, want hun gedrag mag niet onbestraft blijven. Anders krijgen we straks nog taxichauffeurs die de A2 bezetten omdat ze vinden dat ze onderbetaald worden.''

    • Marcel Abrahams