Seperatisme in Québec laait op

De regering van de Canadese deelstaat Québec overweegt enkele wetswijzigingen in te voeren, die de deelstaat een verregaande vorm van onafhankelijkheid moeten geven.

De voorgestelde maatregelen behelzen onder meer een direct gekozen regeringsleider, het afschaffen van de 125 kiesdistricten en het instellen van proportionele vertegenwoordiging. De wijzigingen zijn volgens de regering van de deelstaat onder de Canadese grondwet toegestaan.

Het voorstel werd in een week gepresenteerd waarin de separatistische vlam in Québec weer enigszins oplaaide. De regerende Parti Québécois wil dat de Franstalige deelstaat onafhankelijk wordt van de rest van Canada. Onder de ruim 7,5 miljoen inwoners van Québec bestaat daar weinig animo voor.

De premier van Québec, Bernard Landry, zei gisteren dat soevereiniteit ,,zijn uiteindelijke doel'' is. ,,Het is mijn taak mensen erop te wijzen dat Québec een natie is en dat een natie niet tevreden is onder een andere natie te vallen'', zo zei Landry tijdens een lunch voor de Kamer van Koophandel. Hij pleitte voor een ,,unie van gelijken'' tussen Québec en Canada, naar voorbeeld van de Europese Unie.

Landry, die bekend staat graag te provoceren, zei tevens dat Québec 50 miljoen Canadese dollar (36 miljoen euro) per week verliest vanwege een onevenwichtigheid in het federale belastingstelsel.

Landry heeft nog geen nieuw referendum aangekondigd, maar waarnemers verwachten dat hij dat voor 2003 zal doen. Dan worden er in de deelstaat verkiezingen gehouden, waarbij de kans groot is dat de pro-Canadese Liberale Partij aan de macht komt. De federale minister van Intergouvernementele Zaken Stéphane Dion, deed de voorstellen van Québec af als verkiezingsretoriek.