Sam Cooke

Hoe zou Sam Cooke hebben geklonken als hij niet in 1964 op 33-jarige leeftijd was doodgeschoten? Cooke, in de jaren vijftig begonnen als gospelzanger, haalde later een reeks hits, door de producers van zijn platenmaatschappij RCA zo gepolijst dat ze geschikt waren voor een massaal poppubliek. Maar tegen het einde van zijn leven besefte Sam Cooke dat The Beatles, The Rolling Stones en Bob Dylan de popmuziek definitief hadden veranderd. Tijdens zijn laatste opnamen, die nu bijeen zijn gebracht op de prachtige cd Keep Movin' On, experimenteerde Cooke met nieuwe soul. Volgens Cooke bestond de nieuwe popmuziek bijna alleen uit `geluid'. Het was de kunst om ,,geluiden te vinden die het publiek emotioneel raken en laten dansen'', zei Cooke. Niet alle 23 nummers op Keep Movin' On laten een nieuwe Sam Cooke horen. Maar nummers als Shake en Yeah Man zijn met hun staccato slaggitaren, zware drums en blazersstoten veel harder, ruiger en rudimentairder dan welk eerder werk van Cooke dan ook. Als Sam Cooke was blijven leven, dan was hij de grote concurrent van Otis Redding geworden.

Keep Movin' On (abcko records 18771-3563-2)

    • Bernard Hulsman