Sacchi mag weer fietsen van werkgever

De Italiaanse wielerploeg Saeco heeft de schorsing van Fabio Sacchi opgeheven. De teamleiding zette de renner twaalf dagen geleden op non-actief, nadat bij huiszoeking verboden prestatiebevorderende middelen (gonadotrofine) waren aangetroffen.

Bij gebrek aan bewijs mag Sacchi nu van de ploegleiding voorlopig zijn werk hervatten. Wanneer hij terugkeert in het peloton, liet het management in het midden. Het justitiële onderzoek tegen Sacchi loopt evenwel nog. Het aangetroffen hormoonproduct, waarop de Nederlandse discuswerper Erik de Bruin ooit werd betrapt, was volgens Sacchi bedoeld om zijn vruchtbaarheid te vergroten.

Ploeggenoot Mirko Celestino nam het na de geruchtmakende vondst, na afloop van de vijfde etappe in de Italiaanse rittenkoers Tirreno-Adriatico, op voor zijn belaagde collega. Hij verklaarde dat de producten bedoeld waren voor de echtgenote van de renner. Sacchi en zijn vrouw willen volgens Celestino graag een kind, en om die reden had zijn collega zijn toevlucht gezocht tot het verboden middel gonadotrofine (HCG), dat bij mannen de testosteronproductie aanzet.

Vrijdag dienen twee landgenoten en collega's van Sacchi, de Italianen Davide Rebellin en Ivan Gotti, zich voor de antidopingcommissie van het Italiaans olympisch comité te verantwoorden. Ook bij hen werden verboden middelen aangetroffen bij een huiszoeking.