Ronu Majumdar

Bij klassieke muziek uit India denk je, door Ravi Shankar en wijlen Beatle George Harrison, bijna automatisch aan de snaar- en resonantierijke sitar. Toch zijn er in dat enorme land meer instrumenten die fraai kunnen zingen. Bijvoorbeeld de bansuri, een houten dwarsfluit die vroeger alleen in de volksmuziek werd gebruikt. De bekendste bespeler van dit inmiddels geëmancipeerde instrument is Hariprasad Chaurasia, al jaren gastdocent aan het Rotterdams Conservatorium. De veel jongere Ronu Majumdar, die zowel met Shankar als de onvermijdelijke Ry Cooder optrad, mist nog het charisma van Chaurasia, maar daar zou door Raga Bageshri best eens verandering in kunnen komen. In de trage `alaap' van deze avondraga verkent hij meeslepend het lage register van zijn bansuri en in de versnellingen daarna – pas na 25 minuten valt de tabla in – blijft hij fier overeind. De opnamen werden gemaakt in het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten voor een volkomen ruisvrij publiek. Kom daar in Amsterdam eens om.

Ronu Majumdar: Raga Bageshri (Papyros MWCD 5006)

    • Frans van Leeuwen