Opinie

    • Youp van ’t Hek

Rome

Ben in Rome. Om naar de Paus te kijken? Lijkt mij niet. Die arme man weet zelf al niet eens meer dat hij paus is. Moet hij morgen in al die talen weer gaan bedanken? Dat zullen ze die arme schat toch niet meer aandoen? God houdt niet van de Paus, anders gunde hij hem dit niet.

Misschien is God wel niet katholiek. Misschien heet God toch Allah. Dan komt die Fortuyn later nog aardig in de problemen. Ik zie hem stamelen tegen Allah, als deze hem op strenge toon gevraagd heeft of het waar is dat hij de islam een achterlijke cultuur genoemd heeft? Stel dat Pim ooit voor een grote zaak zelfmoord pleegt. Een beetje islamiet krijgt dan zeven maagden? En als homo? Zit je opeens met zeven van die gesluierde mokkels. Krijg je ook zeven schoonmoeders?

Ik schrijf dit stukje in de hal van het vliegveld. Mijn gereserveerde huurauto is er namelijk niet. Wel gereserveerd, maar helaas. ,,Onze fout'', heeft de Hertz-meneer al een keer of drie gestameld. Een andere auto in mijn klasse heeft hij niet en ik moet een grote auto, want we zijn met zijn zessen. Wachten dus. Ondertussen schelden ze elkaar achter de balie helemaal verrot. Er wordt niet alleen op elkaar gescholden, ook allerlei types aan de andere kant van de telefoon moeten het ontgelden. Rare jongens die Romeinen.

Misschien wordt dit wel mijn laatste NRC-stukje. Niet dat er ontslag dreigt, maar de Amerikaanse ambassade hier heeft gewaarschuwd voor terreuraanslagen, gericht tegen Amerikanen. Hoe kan je zien dat ik geen Amerikaan ben? Zal ik een oranje pruik opzetten en van die rood-wit-blauwe vlaggetjes op mijn wangen tekenen? Je loopt voor lul, maar uit lijfsbehoud kan het toch? Het is altijd leuk mijmeren zo ver van huis. Ik las net in het vliegtuig dat Pim vijf zetels in de peilingen verliest. Dat scheelt weer vijf bejaarden in de Kamer. Wat zal Pim met die Mijdrechtse hockeyhooligan doen? Ik begrijp uit de krant dat het een vrouwenbillenknijper is. Er schijnt in de fractie ook nog een tweederangs Miss Blond rond te lopen, dus die mag wel uitkijken. Ik begreep dat de meneer in kwestie ook een ruziezoekertje is. In geen enkel Mijdrechts café is hij nog welkom, op zijn werk is hij geschorst en als die bij mensen aanbelt geven ze meestal niet thuis.

Ik kijk met veel plezier naar de lijst van Pim. Op 2 die gedoogneger en op 3 en 5 Jim en Ferry. Doet me een beetje denken aan die twee oude knarren uit de Muppet Show. Misschien kan Jeltje in de Tweede Kamer zo'n balkonnetje bouwen en dat we ze daar op zetten. Zal het met Pim nu bergafwaarts gaan? Dat hij te vroeg gepiekt heeft? Dat ze nu door krijgen dat hij, zoals hij in Rotterdam laat zien, een beetje een oplichter is? Of zou zijn houding tegenover Rosenmöller dodelijk zijn geweest? Toen zagen we wel de ware Pim. Hij heeft al een enge kop, maar toen die langdurig door de Rotterdamse studenten werd uitgejouwd, zag je in een keer iets psychopatisch in zijn ogen. Witte-boordenpsychopaat.

Las zo'n lief stukje over Antwerpen waar zijn collega-haatzaaier Dewinter een grote aanhang heeft. Een oude dame van 79 voerde wat broodkruimels aan de vogeltjes, twee agenten zagen haar gooien en sommeerden het oudje de kruimels op te ruimen. Ze weigerde en stapte in een bus. Deze werd even later klem gereden door een politieauto met zwaailicht en sirene. Oma werd gearresteerd. Kijk, dat is goed nieuws. Die kant gaan we in Nederland vast ook op. Als Pim na 15 mei aan de macht komt, dan gaan we het volk heropvoeden. Meer blauw op straat, een nachtwacht en allemaal aangeharkte intratuintjes. En geen islamiet meer naar binnen.

Hoorde laatst dat het inderdaad een achterlijke cultuur is. Een vriend van mij vertelde hoe de huwelijken daar in elkaar steken. De hoofddoekjesvrouwen worden verschrikkelijk onderdrukt door hun echtgenoten. Voorbeeld: als een man met zijn vrouw discussieert en hij kan het niet winnen, dan eindigt hij steevast met: ,,Ach, ga koken!''

    • Youp van ’t Hek