PvdA-senator uit kritiek op Melkert

Het Eerste-Kamerlid R. Jaarsma (PvdA) heeft zware kritiek op haar partijgenoten Melkert (fractievoorzitter Tweede Kamer) en Vermeend (minister Sociale Zaken) inzake de mislukte verzelfstandiging van Arbeidsvoorziening (Arbvo).

Uit stukken aan de Kamer blijkt dat de ontmanteling van Arbvo, de koepel van arbeidsbureaus, de overheid op dit moment minimaal 678 miljoen euro kost. Tweede-Kamerleden van VVD en CDA voorzien zelfs een strop van 1 miljard euro. De verzelfstandiging van Arbvo is in 1991 ingevoerd. De koepel wordt nu voor een deel opgeheven en gaat voor het overige op in nieuwe.

PvdA-senator Jaarsma, oud-voorzitter van Arbvo in Flevoland, zegt dat Melkert in 1996 een wet voor Arbvo heeft ingevoerd waarmee de organisatie ,,om zeep [is] geholpen''. De verdeling van taken was zo onhelder dat Arbvo aan competentiestrijd ten onder ging, aldus Jaarsma. Volgens haar is Melkert destijds gewaarschuwd dat de wet ,,een gedrocht'' was, en deed hij daarop toezeggingen voor verbetering waar ,,geen snars van terecht [is] gekomen''.

Jaarsma roept Melkert en de huidige minister Vermeend op te erkennen dat zij mede-verantwoordelijk zijn voor de mislukking van Arbvo. Zij doelt daarmee niet op de financiële strop maar op de verkeerde bestuurlijke aansturing van de organisatie. ,,Ze hébben een cruciale weeffout in de wet laten zitten, ze hébben te weinig toezicht gehouden.''Jaarsma ergert zich vooral aan Vermeend omdat hij het debâcle in de schoenen van Arbvo-bestuurders schuift. ,,Dan zeg ik: Vermeend, zorg eerst even dat je zelf de zaak op orde hebt.''

Zaterdags Bijvoegsel: Pagina 25