Publiek in doodsangst op roltrap Arena

De hoofdingang van de Amsterdam Arena, gisteravond even na half twaalf. Honderden toeschouwers zoeken na afloop van Ajax 2-FC Utrecht hun weg naar buiten als ze plotseling een dreigende groep jongeren zien verschijnen. Deze Amsterdamse `fans' slaan om zich heen, beuken de glazen deuren kapot en schreeuwen dat ze naar binnen willen. Ze hebben het gemunt op de vip's van FC Utrecht in de bestuurskamer.

Er ontstaat paniek. ,,Terug naar boven, terug naar boven'', roepen suppoosten naar de toeschouwers. Die slaan op de vlucht. Ze vliegen twee trappen op, waaronder een naar beneden bewegende roltrap. Enkelen komen ten val, er klinkt gegil. ,,Ik ben me doodgeschrokken'', zucht een jonge vrouw. ,,Zoiets angstaanjagends heb ik nog nooit beleefd.''

Wilco Gerrits en Remco Dufour staan oog in oog met de aanvallers. Beide tieners, die met het B-3 elftal van Rohda Raalte naar de Arena zijn gekomen, botsen bij in uitgang zowat tegen de hooligans op. ,,Ik ben als een gek weggerend'', zegt Gerrits, nog bleekjes. ,,Ik wist eerst niet waar ik heen moest. Ten slotte ben ik in een of ander kamertje gaan zitten.''

Volgens politiewoordvoerder E. Florax is de Mobiele Eenheid (ME) ,,vrij snel'' ter plaatse om de orde te herstellen. De politie pakt bij de hoofdingang 35 ordeverstoorders op; in totaal arresteert ze bij en rondom de bekerwedstrijd Ajax 2-FC Utrecht (Utrecht won na strafschoppen) 110 mensen.

Ajax 2-FC Utrecht is beladen – vorige week donderdag ontregelden zo'n driehonderd Utrechtse aanhangers het treinverkeer op het plaatselijke Centraal Station. Ze deden dat om NS te dwingen méér dan twee treinen (goed voor 1.600 supporters) naar de Arena te laten rijden.

Vervolg RELLEN: pagina 2

Grote paniek tijdens potje bekervoetbal

Vervolg van pagina 1

Maar de actie sorteerde géén succes: Ajax, de politie en de Arena wilden voor deze risicowedstrijd niet meer dan 1.600 Utrechtse fans toelaten. Eén van de twee treinen komt gisteravond, wegens een defect, maar net op tijd in de Arena aan. In het stadion heerst een grimmig sfeeertje, vooral als FC Utrecht op 0-1 komt. Ajax-fans verlaten hun vakken en begeven zich rennend, via de lege bovenste ring, naar het vak van `de vijand'. ,,We waren niet bang, we zijn wel wat gewend'', zegt Michel Meerveld, secretaris van de Utrechtse supportersclub. ,,Eentje had een hamer bij zich, maar hij kreeg het glas van de afscheiding niet stuk.''

Het duurde wel lang voor de ME ingreep, meent Meerveld. Politiewoordvoerder Florax: ,,Het is ín het stadion de taak van Ajax' eigen bewakingsdienst om in te grijpen. Die moet vervolgens desnoods de ME inschakelen.'' Florax zegt ,,geschrokken'' te zijn van de ,,verschrikkelijke agressie'' onder de vandalen. ,,Op weg naar het Utrecht-vak richtten ze enorme vernielingen aan. Zo sloopten ze een paar eetkraampjes compleet.''

Florax vraagt zich af ,,of het maatschappelijk nog verantwoord is'' ruim 300 politiemensen in te moeten zetten voor `een bescheiden potje'. Arie van Eijden van Ajax is diep onder de indruk van het geweld. Hij ziet hoe de fans stoeltjes omver halen en op drie plaatsen brand stichten. Van Eijden voorspelt dat tal van relschoppers een stadionverbod krijgen. Na het openingsdoelpunt komen de vechtende hooligans in de buurt van de eretribune en cameraploegen bedreigen. Tv-verslaggever Oldenburger (SBS6) schrikt zo dat hij zijn uitzending onderbreekt.

Bekerduelpagina 11