PRATENDE WAGENS

Naam: Piet den Hartogh (76)

Woonplaats: Hillegom

Beroep: voormalig eigenaar transportbedrijf

Verzamelt: Ford-oldtimers (periode 1903-1948)

,,Het mooie van een Ford is – afgezien van de nostalgie – het geluid van de motor. Je koopt zo'n auto, repareert hem en dan komt het moment dat je het sleuteltje omdraait...dat geluid, die draaiende motor! Daar kan ik echt van genieten, hoor. Ze praten tegen je, die oude wagens.

,,Het begon allemaal in 1955. In dat jaar kwam ik een oude T-Fordvrachtwagen tegen – hetzelfde type dat mijn vader vroeger had. Ik kocht die wagen en voor ik het wist begon ik te verzamelen. Wilde ik ze allemaal hebben. Met tweehonderd auto's heb ik nu de grootste particuliere Ford-collectie ter wereld. Ik sta zelfs in het Guiness Book of Records!

,,De meeste auto's kreeg ik via mijn medewerkers van het transportbedrijf. Ze reden door heel Europa en als ze ergens een oude Ford zagen staan, dan werd ik getipt. Verder kocht ik in de Verenig- de Staten wagens bij het Fordmuseum in Detroit, of van gokbazen in Las Vegas. Tegenwoordig koop ik liever via veilingen. We gaan ze zelf af, of we worden door andere autoverzamelaars getipt.

,,Mijn collectie is nu nagenoeg compleet; ik zou niet kunnen zeggen welk type Ford ik nog mis. Ik zou nog wel graag een Ford-vliegtuig willen hebben, maar ja, daar hangt een pittig prijskaartje aan; die dingen kosten anderhalf tot twee miljoen gulden.

,,Aanvankelijk verzamelde ik alleen voor mijzelf. Ik had mijn wagens in allerlei panden staan, dicht opeengepakt. Geen mens mocht erbij, dat wilde ik niet. Tot mijn vrouw zei: `Piet, maak er een museum van. Het is zo zonde dat geen mens die wagens ziet'. Wie ze wil zien kan nu terecht in het den Hartogh Fordmuseum, in Hillegom.''

    • Bart Stol