Otto Klemperer

`Vijf uur duurt zo'n Matthäus Pas-sion!', zei maandag iemand tegen mij. De zondag tevoren duurde de Matthäus van Philippe Herreweghe bij het Concertgebouworkest nauwelijks 2 1/2 uur, maar dat was ook erg kort. De meeste duren tegenwoordig zo'n twee uur en drie kwartier. De langste Matthäus op cd is van Otto Klemperer: drie uur en drie kwartier monumentaal genieten van beroemde zangers in de mooiste muziek en toch nog ruim binnen de vijf uur.

Legendarisch langzaam was ook de Matthäus van Mengelberg, al duurt zijn opname uit 1939 slechts twee uur en drie kwartier. Hij schrapte dan ook veel muziek van Bach. De bas Herman Schey bedacht ooit de kortste Matthäus: eerst het beginkoor, vervolgens vat de Evangelist het complete verhaal samen: `Da Jesus diese Rede vollendet hatte, schrie er abermals laut und verschied' en dan het slotkoor. Bij Herreweghe duurt die Matthäus 13 minuten, bij Klemperer nog 20.

Otto Klemperer: Matthäus Passion van J.S. Bach (3 cd, EMI 7 63058 2)

    • Kasper Jansen