Onvoltooid verleden tijd

Door jouw hart voer een schip voorbij, dat zonder jou zijn koers blijft varen, dichtte ooit de Portugese schrijfster Sophia De Mello Breyner Andresen. Hoe gepasseerde havens herinneringen achterlaten die een leven lang worden gekoesterd, illustreert het KRO-programma Memories: oude liefdes vinden elkaar terug nadat men elkaar – soms vier, vijf decennia daarvoor – uit het oog is verloren.

Een studiogast vertelt presentratrice Anita Witzier over die bijzondere persoon die hem of haar, tijdens een zomervakantie in Frankrijk, een werkweek op Schiermonnikoog of het wekelijkse lesavondje van een Amsterdamse dansschool, voor het eerst de vlinders in de buik deed rondfladderen. Dan volgt een filmpje met het verhaal en het tijdsbeeld, soms zijn er onvermoede redenen voor het scheiden der wegen of knaagt juist de vraag waarom het destijds zo is gelopen. Maar altijd is er dat losse eindje, die geest van de onvoltooid verleden tijd waartegen zelfs de grootste cynicus onder de tv-kijkers onvoldoende is gewapend: weemoed over de liefde is universeel, hoe particulier de herinnering ook mag zijn. Schijnbaar alledaagse verhalen worden intrigerend, onalledaags, soms aangrijpend. Zoals enkele jaren geleden het verhaal van de introverte Jan, die tijdens een verblijf in de toenmalige Sovjet-Unie de reisleidster Irina ontmoette en wiens droom stukliep op de politieke realiteit en de duizenden kilometers tussen hem en zijn zielsverwante Russin. Geografische afstand maakt meer kapot dan je lief is, zo verduidelijkt ook het in meer opzichten tragische verhaal van de Zuid-Duitse Uschi en de Nederlander Wytze, dat vanavond wordt verteld. De feel good-factor van het zaterdagavondprogramma blijkt voor de redactie allerminst een dogma.

Anita Witziers spontane, nooit zwaarmoedige presentatie en haar laconieke omgang met gasten van zeer uiteenlopende leeftijd en achtergrond dragen in niet geringe mate bij tot de aantrekkingskracht van Memories. Haar straatinterviews over de liefde leveren soms aandoenlijke reacties op, vooral van ouderen. Wellicht zou men in de toekomst voor het contrast eens een item kunnen maken over dat andere delicate, meestal verzwegen onderwerp: de onbeantwoorde liefde. Want is de wereld niet ook vol van havens die nooit werden aangedaan?

Memories, KRO, Ned. 1, 21.00-21.52u.

    • Oliver Kerkdijk