Moeder moet roken staken

Een Amerikaanse rechter heeft een vrouw opgedragen te stoppen met roken als zij haar 13-jarige zoon, die sinds de scheiding bij zijn vader leeft, nog wil zien. De jongen had zijn vader gezegd dat hij zijn moeder niet meer wilde bezoeken omdat ze rookte. Van de de rechter hoeft de jongen zich voortaan niet meer te begeven in huizen of auto's waar ,,op welk moment dan ook'' is gerookt.

Volgens de advocaat van de jongen hoeft een kind ,,niet langer te wachten tot hij ziek wordt [...] voordat een rechter kan ingrijpen''. De vader krijgt bovendien het recht om via monsters van de urine van de vrouw of van de lucht in haar huis te laten onderzoeken of ze zich aan de gerechtelijke uitspraak houdt.

De vrouw, die toegeeft zo'n twintig sigaretten per dag te roken, denkt dat haar ex-echtgenoot hun zoon heeft opgestookt na de zeer moeizaam verlopen echtscheiding. ,,Er zijn nog wel andere onderwerpen te bedenken dan stoppen met roken'', aldus de vrouw. Volgens haar advocaat heeft de vader van het zoontje ,,een kleine informant'' gemaakt. De vrouw heeft geen geld om in beroep te gaan, maar heeft een burgerrechtenorganisatie en de tabaksindustrie gevraagd haar te steunen.