Milieugeld in VS voor drukken energieplan

Erg blij waren milieuactivisten in de Verenigde Staten de laatste tijd toch al niet. Eerst verklaarde president George Bush het Kyoto-protocol, bedoeld om het broeikaseffect te bestrijden, voor `dood'. Vervolgens kwam de regering met een nieuw energieplan, dat zwaar leunt op het verhogen van de eigen nationale olieproductie en energiebesparing uitsluitend wil laten plaatsvinden op basis van vrijwilligheid.

Kort voor publicatie van het energieplan zei vice-president Cheney, die ervoor verantwoordelijk was, dat energiebesparing goed is voor de gemoedsrust van individuen, maar ,,nooit een basis kan zijn voor een gezonde, allesomvattende energiepolitiek''.

Nu blijkt dat het 170 pagina's tellende programma ook nog eens is gedrukt op kosten van een fonds voor zonne-energie en andere milieuvriendelijke energiebronnen. Tienduizend exemplaren zijn er gedrukt. Prijs: 135.615 dollar.

Daarnaast werd uit hetzelfde fonds ook nog eens ruim 1.300 dollar gebruikt voor zestien zogeheten briefing boards, materiaal dat door de autoriteiten wordt gebruikt om het energieplan aan de man te brengen.

De chef van de task force voor energie van het Witte Huis, Andrew Lundquist, heeft 176 dollar uit het fonds gebruikt tijdens een promotietrip naar Alaska. Dit gebied speelt een belangrijke rol bij de energieplannen van de Amerikaanse regering. Hij wil het beschermde natuurgebied aan de noordkust openstellen voor oliewinning.