Melkweg 2

In `Terug in de melkweg' schreef George Beekman over de problemen van toekomstige kosmologen (W&O, 9 maart). De oppervlakkige lezer, die niet thuis is in de beginselen van de kosmologie kan een volkomen verkeerd beeld van deze materie krijgen. De moderne kosmologie is begonnen met de ontdekking door Hubble van de uitdijing van het heelal, slechts 75 jaar geleden. In het artikel wordt gesproken over het heelal, zoals kosmologen het over 50 miljard jaar zouden waarnemen. Maar kosmologen zijn mensen. Bestaat de mensheid over 1.000 jaar nog? Waarschijnlijk wel. Over 1 miljoen jaar? Misschien. Over 1 miljard jaar? Waarschijnlijk niet. Over 5 miljard jaar zwelt de zon op en verschroeit de aarde met alle leven. Wat heeft het dan voor zin om uitspraken te doen over de problemen die `dan levende kosmologen' over 50 miljard jaar zouden kunnen hebben? In het hele artikel is echter geen enkele relativering van deze aard te bekennen. Het is best interessant om te trachten de huidige theoretische kennis te extrapoleren en voorspellingen te doen over de ontwikkeling van het heelal, maar laat de `toekomstige kosmologen' daar alsjeblieft buiten.

Bovendien is het laatste woord nog lang niet gezegd over de aard van de verdere ontwikkeling van het heelal (`open' of `gesloten', vertraagd of versneld uitdijend). De meest recente ideeën die wijzen op een versnelde uitdijing kunnen over 10 of 20 jaar best nog eens herzien worden.

    • Marcel Ehrlich Voorschoten