Meer drugskoeriers ontwrichten justitie

Door betere controlesop Schiphol is begin dit jaar een recordaantal drugskoeriers aangehouden. Justitie en rechterlijke macht zeggen de toevloed nauwelijks aan te kunnen, omdat nog niet alle door minister Korthals (Justitie) toegezegde hulp is gerealiseerd.

In januari en februari zijn 457 drugskoeriers gearresteerd, onder wie 128 bolletjesslikkers. Ze hadden in totaal 650 kilo cocaïne bij zich. De cijfers zijn een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toen werd terughoudender gecontroleerd vanwege het cellentekort.

Na kritiek van de Tweede Kamer op het doorlaten van drugskoeriers op Schiphol gaf minister Korthals eind vorig jaar opdracht de controle te verbeteren. Korthals presenteerde in januari ook flankerende maatregelen: extra cellen voor koeriers, een noodwet om twee koeriers in één cel te plaatsen en, onder meer, versterking van marechaussee en douane op Schiphol (30 mensen) en versterking van het parket Haarlem, waaronder Schiphol valt (45 mensen erbij).

De problemen ontstaan nu op Schiphol wel al beter gecontroleerd wordt, maar elders in het apparaat de noodmaatregelen nog niet zijn uitgevoerd. Zo kampt het parket Haarlem nog steeds met een tekort aan rechters en officieren van justitie. ,,Het moet niet veel gekker worden'', zegt persofficier J. Hartjes. ,,Wij hebben onze extra mensen nog lang niet, terwijl het aantal aanhoudingen wel fors stijgt. Als in dit tempo mensen worden aangehouden, zonder dat de capaciteit verderop in de keten is verruimd, kun je de problemen zien aankomen.''

Door de vele aanhoudingen zitten inmiddels ook de noodcellen in Bloemendaal, Amsterdam en Roermond voor tweederde vol. Van de beschikbare 454 plaatsen waren er deze week 312 bezet, blijkt uit een opgave van het ministerie. Pas eind mei komt er extra celcapaciteit in Kamp Zeist.

Problemen doen zich voorts voor op logistiek terrein, bij de vervoer van de gevangenen, bij het vinden van zittingsruimte en bij de rechtelijke macht. Ook die moet nog uitgebreid worden. De rechtbank in Haarlem houdt sinds kort iedere vrijdag zitting in een sportschool van de politie in Haarlem waar uitsluitend Schipholkoeriers worden voorgeleid.

Justitie heeft extra rechters toegezegd, maar de instroom daarvan loopt volgens een woordvoerster van de rechtbank in Haarlem ,,moeizaam''.

Volgens woordvoerder Van Velzen van de Raad voor de Rechtspraak valt op korte termijn geen instroom van nieuwe rechters te verwachten. De werving is in volle gang, maar ook met de opleiding van ervaren juristen is volgens hem minstens één jaar gemoeid.

    • Jos Verlaan
    • Joep Dohmen