Mac computer: heilig?

In sommige films en tv-series hebben de good guys Mac computers, en de slechteriken gewone pc's, schrijft Ellen de Bruin.

Voor veel bezitters van een Apple Macintosh is een computer niet zomaar een computer. Een Mac is een Heilig Object. Macfans houden tegenwoordig zelfs rituele ceremonies als de doos met hun nieuwe iMac wordt bezorgd: ze nodigen vrienden uit, steken kaarsjes aan en nemen foto's van het uitpakken. ,,You savor every moment'', schreef een fan aan Wired-redacteur Leander Kahney, die binnenkort een boek over de Mac-cult uitbrengt. ,,Het is alsof Steve Jobs hem zelf heeft verpakt. I'm pretty sure it's as close to sex as you can get with a machine.'' De jongen plaatste 51 foto's en 3 filmpjes van zijn nieuwe Mac op internet (www.insomedia.com/imac/).

Mac-gebruikers zijn er altijd al trots op geweest dat ze niet, zoals de meeste mensen, een `gewone' pc gebruiken, met Windows als besturingssysteem. Het hele idee van Windows, weet elke Mac-gebruiker, is immers afgekeken van het besturingssysteem van Apple. Toen iedereen thuis nog met DOS zat te prutsen (weet u nog? `C: ', en dan `wp51' intypen), gebruikten grafisch ontwerpers dat al, en die zijn nog steeds erg Mac-trouw. De strijd om de gunst van het grote publiek heeft Macintosh allang verloren, maar ondanks dat – of waarschijnlijk juist daarom – zijn de steeds mooier vormgegeven Macs al jaren populair bij een zich enigszins elitair voelende minderheid. Ik denk, dus ik heb een Mac; dat idee. Niet dat dat altijd opgaat. Onderzoekers van het Human Genome Project wilden bijvoorbeeld graag aan elkaar gekoppelde G4 PowerMacs gebruiken om grote berekeningen uit te voeren. Maar door hun vormgeving laten die zich niet tot een compact blok stapelen, dus dat ging niet door.

Niettemin lijkt het erop alsof het stereotype van de Mac als `goede' computer nu in brede kring verbreid raakt. In 24, een actieserie die sinds november te zien is op de Amerikaanse televisiezender Fox, gebruiken alle bad guys Windows-pc's. De good guys, onder wie Kiefer Sutherland, hebben een Mac. Het verschil werd ontdekt door de Amerikaanse webdesigner en Mac-fan Dean Browell. Toen hij zag dat een CIA-agente in de serie een Dell-pc gebruikte, begon hij aan zijn theorie te twijfelen, maar zij bleek later een verrader te zijn. Browell wantrouwt nu ook een van Sutherlands collega's, die net een Dell is gaan gebruiken. Maar volgens de schrijver van 24, Michael Loceff, zegt dat niks. Er zijn wel meer verschillen tussen de goeien en de slechten, aldus Loceff: ,,De good guys gebruiken Ericsson telefoons, spelen schaak en eten vegetarisch, de bad guys bellen met Nokia's, spelen Go en eten vlees.''

In Hollywood werd echter al eerder een onderscheid gemaakt tussen Mac en pc-gebruikers. Ook in Mission Impossible hebben de slechteriken laptops met Windows erop, terwijl Tom Cruise en zijn vriendjes in de weer zijn met Apple PowerBooks, en in You've Got Mail heeft boekenmagnaat Tom Hanks een pc en klein boekwinkeliertje Meg Ryan een Apple. Aan de andere kant, in Unbreakable heeft de schurk maar liefst twee Macs. En in een internet-discussieforum merkt iemand op: ,,I'm confused. Bill Clinton used a Mac, and so does George W. Bush. They can't both be good....''

    • Ellen de Bruin