Knopjesgekte 1

Hulde voor het artikel over de knopjesgekte aan moderne apparaten. Warna Oosterbaan adviseert ons van de daken te schreeuwen dat we het niet langer nemen (NRC Handelsblad, 26 maart).

Juist dezer dagen moesten wij een nieuwe radio hebben. Na veel puzzelen is het me gelukt bijna alles wat het ding kan buiten werking te stellen, zodat nu ook gebruikers zonder bèta-opleiding ermee uit de voeten kunnen.

Er is nog iets anders mis met dit soort toestellen. Ze gebruiken stroom, ook in rust. In huis merk je dat niet zo, al kan het nog aardig oplopen. In de auto is dat anders. Boordklokje, deurvergrendeling, om de simpelste dingen maar te noemen. Doe daar een radio bij, en je kunt in de problemen komen, ook met een vitale accu. Ik heb het laten nameten.

Deze winter reden wij een tijdlang weinig, en dan nog korte afstanden. En jawel, op een ochtend: accu leeg. Dus: wil al die vernuftige apparatuur je op een ogenblik niet de das om doen, dan moet je ofwel geregeld veel kilometers maken, of omslachtig rommelen met een acculader.

PS: Ik heb dit stukje getypt op een schrijfmachine anno 1952.

    • H.R. Blankesteijn