Kievit

Het mannetje is een kunstenaar van de vrije vleugelslag, het vrouwtje zeilt even weergaloos om zijn buitelingen heen. De slagpennen suizen hoog in het hemelblauw en dan weer laag boven het weidegroen van de Beemster in Noord-Holland. Het moet lente zijn en de kieviten maken hun baltsvluchten. Deze prachtig zwart-wit getekende broedvogel is eigenlijk het gehele jaar door in slordige zwermen in Nederland te vinden. De kievit is herkenbaar aan zijn afgeronde vleugels en korte staart. Het nest behelst niet meer dan een kuiltje in de grond, al te makkelijk op te sporen voor eierrapers. Deze voorwereldlijke gewoonte moet dan ook voorbij zijn; die hoort bij, helaas, voorbije tijden van overvloed. Geen voorjaar zonder kievit. De onderzijde is overwegend licht met rode onderstaart, de bovenzijde heeft een metaalgroene glans. Het vrouwtje heeft een kortere kuif dan het mannetje. Zij broedt 27 dagen op het legsel van vier eieren. De jongen zijn vlieders: ze rennen meteen de vrijheid van het weiland tegemoet.

freriks@nrc.nl

    • Kester Freriks