Julie Burchill over David Beckham

Voetbal interesseert haar niet, maar wel de grillige liefde van het publiek voor Beckham, vertelt Julie Burchill aan Hester Carvalho.

Julie Burchill mag dan de Courtney Love van de Britse journalistiek zijn, na een dag interviews geven is ook zij niet meer zo'n `loudmouth' als haar reputatie wil doen geloven. Ze is vriendelijk en verstrooid. Ze praat over het boek dat ze twee jaar geleden schreef als over een liefdesbrief aan een vergeten liefje. Nee, ze is niet geïnteresseerd in Beckham en nee, al helemaal niet in voetbal.

Toch schreef ze een essay dat zowel Beckham als zijn vrouw Victoria Adams en de Engelse hang naar homo-erotiek in een greep weet te vangen. Dat deed ze met de van haar bekende humor die op grote groepen Engelsen een averechts effect heeft. Vijftig brieven per dag onvangt ze, vertelt Burchill, naar aanleiding van haar opmerkingen over de geheime genoegens die voetballers met elkaar delen in de stomende doucheruimte, en het bizarre gedrag van supporters op de tribune.

,,Ik heb één keer in mijn leven op tv een voetbalwedstrijd gezien'', zegt ze, ,,en dat was alleen maar omdat ik dacht dat Coronation Street er op was.'' Ze schreef Beckham op verzoek van een uitgever; ze was er in drie weken mee klaar. ,,Ik zat op de bank, las alles wat er over hem te lezen viel, en schreef mijn verhaal. Het was in de tijd dat Beckham in ongenade was bij het Britse publiek, omdat door zijn toedoen een wedstrijd tegen Argentinië was verloren. Daarom vond ik hem leuk, omdat iedereen een hekel aan hem had. Een slager in Islington hing twee varkenskoppen in de etalage met bordjes `David' en `Victoria' erbij. Maar later werd hij de captain van het team, en nu vindt iedereen hem geweldig. Dat maakt hem voor mij al weer minder aantrekkelijk.''

Dat voetbal haar niets doet, was geen belemmering bij het schrijven. ,,Het gaat mij niet om David Beckham. Of om hoe hij zich kleedt of gedraagt. Mij interesseert de houding van het publiek. Je kan zoveel drinken als Tony Adams, of je vrouw slaan zoals Paul Gascoigne en je hoort er nooit niemand over. Maar ben je de liefhebbende echtgenoot van een ex-Spice Girl, en een toegewijde vader voor je zoontje, zoals Beckham, dan krijg je spreekkoren van het kaliber dat je kind moet sterven aan kanker, en dat Victoria een hoer is. Ik vermoed dat deze uitingen van haat op iets anders duiden. Wellicht op liefde.''

Burchills boek over Beckham zal voorlopig haar laatste zijn. Er is niemand over wie ze nog iets te zeggen heeft. Na vijfentwintig jaar is ze het beu een `controversiële' stem te zijn. ,,Ze nemen me te serieus'', zegt ze daarover. Burchill gaat nu met semi-pensioen. Het persbericht meldde dat ze een `lotus-eating life' wil gaan leiden. Wat is dat? ,,Ik weet het niet'', zegt Burchill. ,,Maar het klinkt als een goed idee.''

    • Hester Carvalho