Je motorfiets leen je niet uit

Een verzameling is eigenlijk nooit compleet. Wat te doen als de verzameling te groot wordt voor de zolder of garage?

Als woonhuis, garage of schuur uitpuilen met verzamelstukken, moet de collectioneur op zoek naar een nieuwe accommodatie voor zijn verzameling. De verzamelaar kan zijn collectie deels van de hand doen om ruimte te maken voor nieuwe stukken, zoals binnenhuisarchitect en moderne-kunstliefhebber Jan des Bouvrie enige tijd geleden deed. Hij zou zijn verzameling ook in bruikleen kunnen geven aan een museum, al dreigt dan het gevaar dat de collectie in een donker depot belandt. Of hij kan zijn eigen museum openen.

Al in de zeventiende eeuw ontvingen verzamelaars soms tegen betaling bevriende belangstellenden bij hun collectie. Twee eeuwen later werden de eerste écht openbare musea geopend.

Motorverzamelaar Max Middelbosch uit Zwolle laat de geschiedenis zich in het klein herhalen. Veertien jaar geleden besloot hij zijn collectie motoren onder te brengen in een eigen museum, nadat hij jarenlang mede-motorliefhebbers thuis ontving om zijn collectie te bekijken.

Middelbosch groeide op in Assen en in de jaarlijkse motorraces van de TT lag de kiem van een levenslange verzamelwoede. ,,Toen ik elf jaar was had ik mijn eerste bromfiets, toen ik zestien jaar was kocht ik mijn eerste motorfiets; een Harley Liberator uit de Tweede Wereldoorlog.''

Sindsdien verzamelt Middelbosch Amerikaanse motoren. Overal ter wereld spoort hij bijzondere exemplaren op. Hij koopt ze in, knapt ze op en gaat ermee met vakantie. Inmiddels heeft hij ongeveer 150 motoren.

,,Ik had al mijn motorfietsen bij huis staan'', vertelt Middelbosch. ,,Elke avond kwam er wel iemand een kijkje nemen. Dan kwam er een flesje whisky op tafel te staan en was de avond weer om. Toen dacht ik: dat kan anders, ik zet de collectie op de zaak neer.''

Middelbosch heeft een interieurbouwbedrijf. Op zijn bedrijfsterrein liggen de meest uiteenlopende objecten verspreid: oude balken, ramen, deuren én motoronderdelen. De wanorde op het terrein doet vermoeden dat zijn museum uit een ongeordende verzameling wrakstukken moet bestaan. Maar in de `museumschuur' staan lijnrechte rijen glimmende Amerikaanse motoren, gescheiden door een middenpad. Om de ,,Amerikaanse sfeer'' compleet te maken gaf Middelbosch zijn museum een western-uitstraling.

Vrijwel elke zaterdag is Middelbosch met een groep motorfanaten de nieuwe aanwinsten aan het opknappen, want museum of niet, alles moet rijden, vindt hij. Zijn collectie is een van de uitgebreidste ter wereld, en daarmee een kapitaal waard. ,,Sommige motoren zijn duurder dan een nieuwe Mercedes.''

Desondanks maakt hij zich niet zo druk om de beveiliging van zijn museum. ,,Ik vertrouw de mensen. De deur is altijd open.'' Bezoekers moeten hun entreegeld van 2 euro zelf in een potje bij de deur deponeren. Toch houdt Middelbosch wel rekening met eventuele calamiteiten. Al zijn motoren zijn getaxeerd en verzekerd. ,,Het kost wat, maar het kan niet anders. Er zou maar wat gebeuren.''

Een privé-museum is voor veel verzamelaars wellicht een ideaal, maar het op peil houden van de collectie en het onderhoud eraan kosten veel tijd. De beloning zijn de bezoekers. Per jaar trekt het museum van Middelbosch enkele duizenden bezoekers vanuit de hele wereld, vertelt hij, die hij op verzoek de geschiedenis van elke motor vertelt. ,,Het komt niet altijd goed uit, maar ik vind het zo leuk.''

Al zijn vrije tijd stopt Middelbosch in zijn motoren. Het was wellicht makkelijker geweest de gehele collectie in bruikleen aan een bestaand museum te geven, maar die optie wuift Middelbosch weg. Bij hoge uitzondering toont hij de bijzonderste exemplaren van zijn collectie wel eens buiten zijn eigen museum. Zo bestond een groot gedeelte van de tentoonstelling `Harley Freedom Forever', vorig jaar in de Beurs van Berlage, uit motoren van Middelbosch. Ook is een Harley van de verzamelaar in een videoclip van de rockband ZZ Top te bewonderen. Het uitlenen moet echter geen regel worden. ,,Er is een gezegde dat stelt dat je je vrouw en je motorfiets niet uitleent, en zo is het.''

Harley Davidson en Indian Museum, Oude Almeloseweg 2-4, Zwolle. Open: ma t/m za van 9-17 uur, zon- en feestdagen gesloten. Entree: 2 euro

    • Lisette Douma