IK SPEEL HET NOOIT

Naam: Albert C. Veldhuis (66)

Woonplaats: Zoetermeer

Beroep: Gepensioneerd

Verzamelt: Monopolyspellen

,,Hoe vaak ik monopoly speel? Bijna nooit! Ik houd er niet van om te verliezen, vandaar. Laat mij die spellen maar gewoon bestuderen, dat vind ik veel leuker. Ik ben behoorlijk veel met monopoly bezig, omdat ik de spellen niet alleen verzamel, maar ook beschrijf in mijn catalogus op internet (www.muurkrant.nl/monopoly, red.). Ik beschrijf niet alleen de dozen die ik zelf heb. Ik leen ook bijzondere exemplaren van anderen, die hun spel liever niet kwijt willen, omdat ze zelf verzamelen of het gewoon niet van de hand willen doen. Van die spellen maak ik foto's, die ik bij de beschrijving op de site plaats. Het leuke daarvan is dat je in al die jaargangen nogal wat verschillen ontdekt.

,,Op een landkaart heb ik aangegeven uit welke landen ik monopolyspellen heb. Ik verzamel niet alleen de door Parker Brothers geautoriseerde exemplaren, maar ook imitaties uit streken waar de makers geen grip op hebben, zoals de Arabische landen en het Verre Oosten. Ook heb ik universiteitsversies, homoversies en stedenversies.

,,Hoeveel spellen ik heb? Driehonderdtweeëndertig. De laatste tijd koop ik er minder. De beschikbare ruimte is beperkt. Ik ben tegenwoordig al lang blij als ik van het bestaan van een bijzonder monopolyspel afweet. Dan probeer ik er een foto van te bemachtigen, zodat ik het spel in mijn catalogus kan opnemen. Ja, ik heb ook een aantal zeer bijzondere uitgaven. Zoals de monopolytruck – die kun je uitvouwen tot een spel. En wat te denken van die monopolytafel met de bijpassende stoeltjes? Vind ik ook bijzonder. En dan heb ik ook nog een monopolygokkast. Die heeft bijna niemand.

,,Mijn familie vindt mijn verzameling niet zo geweldig. Ze vragen zich af wat ze met ,,mijn troep'' moeten als ik er niet meer ben. Daarom begin ik langzaamaan de boel te verkopen, zodat het laatste spel pas weg gaat als ik dood ben. Maar dat wordt nog moeilijk, want je weet natuurlijk nooit wanneer dat is.''

    • Rineke van Tongeren