`Ik kan je waarschuwen als het misgaat'

Voor de rechtbank in Leeuwarden stond gisteren de 45-jarige M.E. terecht op verdenking van mensensmokkel. Hij ontkende alles.

,,De laatste tijd zijn meer dan twintig mensen zonder problemen doorgereisd'', zo hoorde de recherche M.E. (45) tijdens het aftappen van zijn telefoon zeggen. Hij stelde een familielid gerust dat vorig jaar een achtjarig kind uit Somalië naar Nederland wilde halen. E. zou haar hebben gezegd: ,,Ik kan je waarschuwen als het misgaat. Bel me, want ik weet of ze weten of de jongen met je is meegereisd.''

Deze uitspraken waren voor de Leeuwarder officier van justitie O. Brouwer sterke aanwijzingen dat E. zich met mensensmokkel inliet. Tegen de in Leeuwarden woonachtige verdachte van Somalische origine eiste Brouwer gisteren 24 maanden cel, waarvan 8 maanden voorwaardelijk. Zelf ontkende de verdachte in alle toonaarden.

De man, eigenaar van het in Rotterdam gevestigde reisbureau Qatala, verklaarde dat de telefoongesprekken niet juist waren vertaald. Zijn advocaat noemde hem ,,een reisagent''. ,,Hij kan niet weten waarom iemand naar Somalië gaat'', aldus zijn raadsman J. Boksem. ,,Het kán voorkomen dat hij, zonder het te weten, iemand een ticket verkoopt die vervolgens mensen smokkelt.'' Dat wilde er bij officier van justitie Brouwer niet in. Hij zag E. als een belangrijke ,,regelaar'' bij de mensensmokkel van Somaliërs naar Nederland. ,,Al voor dit onderzoek bleek dat de Somalische gemeenschap in ons land explosief groeit. Iets wat niet uit de politieke situatie valt te verklaren.''

Brouwer beschreef de twee methoden die mensensmokkelaars gebruiken om Somaliërs ons land illegaal binnen te krijgen. De eerste is de ,,lookalike-manier'', waarbij een Somaliër met een Nederlands paspoort afreist en iemand anders op zijn paspoort, via een omweg, meestal Frankrijk of Duitsland, naar ons land laat komen. Meestal betreft het vrouwen. ,,Omdat zij met een hoofddoek om op de pasfoto staan, is herkenning lastig'', zei Brouwer. De eigenaar geeft vervolgens zijn paspoort als vermist op. ,,Er worden veel paspoorten van Somaliërs als vermist opgegeven.''

De andere gebruikte methode is dat een Somalische man of vrouw, bij wie een of meerdere kinderen op het paspoort staan, alleen naar Somalië reist en met een ander kind terugkomt. Somalische families in Nederland, die de alleenstaande minderjarigen in hun gezin opnemen, krijgen hiervoor een maandelijkse vergoeding van 600 tot 900 gulden van de overheid. Brouwer: ,,Er zijn aanwijzingen dat die kinderen weer teruggaan naar Somalië en de uitkering van het gezin doorloopt.''

E. handelde volgens Brouwer uit winstbejag. Via een stichting waarbij E. betrokken zou zijn geweest, werd jaarlijks een bedrag van 1 miljoen gulden naar Somalië doorgesluisd. ,,Een ernstige vorm van criminaliteit'', oordeelde de aanklager.

Een andere slapende stichting, waarbij E. betrokken was, zou 120.000 gulden per jaar hebben overgeboekt naar de Somalische vliegtuigmaatschappij Dalo.

Uitspraak: 12 april.

    • Karin de Mik