ICT'er raakt 13 procent salaris kwijt

Personeel in de ICT-sector gaat er dit jaar gemiddeld 13 procent op achteruit. Door de slechte bedrijfsresultaten verliest bijna iedereen zijn bonus-uitkering, die kan oplopen tot tienduizenden euro's.

Dit blijkt uit berekeningen van consultancybureau Hay Group.

Gewoonlijk keren de meeste bedrijven in informatie- en communicatietechnologie (ICT) dezer dagen bonussen uit. ,,Dit jaar krijgt bijna niemand geld,'' zegt adviseur Loek Bosman: ,,Het hakt er flink in.''.

Een ICT-werknemer met een salaris van 50.000 euro kreeg vorig jaar nog 3.000 euro aan bonus. Managers zien een sterkere teruggang, omdat zij betere bonusregelingen hebben. Degenen met een salaris boven 100.000 euro lopen nu tienduizenden en soms honderdduizenden euro's mis.

Daarnaast slaan vrijwel alle ICT-bedrijven hun periodiek over: de jaarlijkse, bijna-automatische toekenning van een hogere trede op hun salarisschaal. Volgens Bosman van Hay zijn de budgetten voor periodieken ,,wegbezuinigd''. Dat scheelt een ICT-werknemer al gemiddeld 4 procent inkomen.

Bovendien hebben de meeste ondernemingen besloten een loonstop in te stellen, zoals PinkRoccade, Getronics en Cap Gemini. Hoewel de meeste ICT-bedrijven niet de cao van hun sector overnemen, lijken de onderhandelingen met de bonden uit te komen op een verhoging van het basissalaris van niet meer dan 2 procent.

Bijna alle 8.000 werknemers van PinkRoccade leveren bonus in. ,,Vele tientallen procenten [aan bonus] of alles,'' zegt een woordvoerder. Bij Getronics is de bonusregeling beperkt tot 260 topmanagers. Als zij een bepaalde omzet behalen, verdienen ze minimaal 25 procent en maximaal 50 procent bonus bovenop hun salaris. Zij zien hun inkomen dit jaar met 10.000 à 30.000 euro dalen. ,,Veel van hen hebben hun prestatiedoelen niet gehaald,'' verklaart M. Kropholler, hoofd van de afdeling Human Resources van Getronics.

Oorzaak is de slechte gang van zaken in de ICT-sector. Veel bedrijven zitten midden in een reorganisatie, de winsten lopen sterk terug en de schulden zijn hoog. De sector zit met het probleem van duur en bovendien gedeeltelijk overtollig personeel. Tot vorig jaar stegen de basissalarissen in de ICT-sector juist sterker dan gemiddeld, met 5 à 6 procent per jaar. Adviseur Bosman: ,,De markt is dramatisch veranderd''.

Getronics is een van de bedrijven die alle salarissen op 1 januari bevroren hebben. ,,Alleen als in juni blijkt dat de situatie zich voldoende verbetert, kunnen we per 1 juli besluiten een deel van hun gemiste loonsverhoging in te halen'', zegt M. Kropholler. De topmanagers van Getronics blijven echter het hele jaar op de nullijn.

    • Frits Baltesen