Hak zwicht voor Milieudefensie

Consumenten krijgen in de winkel een groter aanbod van biologische groenten en fruit in glazen potten. Hak, in Nederland de grootste fabrikant van in glas bewaarde groenten en vruchten, heeft dit gisteren bekend gemaakt.

Hak is daarmee gezwicht voor een actie van Milieudefensie, die gisterensamen met 50 consumenten voor de poort van de Hak-fabriek in het Brabantse Giessen een order voor 53.320 potjes appelmoes plaatste. Hak-directeur J. Boers accepteerde de order en zegde toe nog dit jaar de introductie van enkele biologische producten voor te bereiden.

,,Dit is een belangrijk signaal'', zegt campagneleider N. Bakker: ,,Ik verwacht dat andere grote merken ook voor biologisch zullen kiezen. Dat kan een doorbraak worden op de consumentenmarkt voor biologische producten.'' Milieudefensie hoopt daarbij op het Zwitserse Nestlé, 's werelds grootste voedingsfabrikant, op Iglo-Mora, onderdeel van het Nederlands Britse Unilever en op het Franse Danone. Het Franse Bonduelle is de enige grote fabrikant die nu al biologische groenten- en fruitconserven aanbiedt.

Tot op heden verklaarde Hak steeds dat er onvoldoende vraag was naar biologische producten. Om Hak onder druk te zetten organiseerde Miliedefensie een actie, waarbij consumenten potjes biologische appelmoes konden bestellen. In een advertentie figureerde Caroline Bijl, zus van Martine Bijl die reclame maakte voor Hak met de slogan `U moet de groenten van Hak hebben.'