Gezamenlijke militaire actie Pakistan en VS

Amerikanen zijn donderdag voor het eerst in Pakistan betrokken geweest bij een actie tegen strijders van Al-Qaeda, het terreurnetwerk van Osama bin Laden.

Dat heeft de Amerikaanse generaal Tommy Franks, hoofd van het centrale commando van het Amerikaanse leger in Afghanistan, gisteren gezegd op vragen van journalisten. Op een persconferentie in Washington zei Franks dat hij donderdag ,,berichten heeft gehad van een operatie in Pakistan''. Volgens Franks waren er geen mensen bij betrokken die onder zijn commando staan, en hij was niet op de hoogte van de details.

Pakistaanse kranten maakten gisteren melding van een tegen Al-Qaeda gerichte actie, waaraan zou zijn deelgenomen door zwaar bewapende Amerikanen. Volgens sommige kranten ging het om mannen van de federale recherche (FBI), anderen vermoedden dat het mariniers waren. Bij de acties, die plaatsvonden in drie steden in de noordelijke provincie Punjab die grenst aan Afghanistan, kwamen twee strijders om het leven en raakten er drie gewond. In totaal zouden ongeveer veertig strijders zijn gearresteerd.

Volgens de doorgaans betrouwbare Pakistaanse krant The Nation waren de twee gedode mannen beiden Arabieren. De gewonden zouden alle drie uit Syrië komen. Van de anderen zou ongeveer de helft uit het buitenland afkomstig zijn. Tijdens verhoren zouden verschillende mannen hebben toegegeven lid te zijn van Al-Qaeda of een andere extremistische organisatie. Een anonieme functionaris van het ministerie van Binnenlandse Zaken verklaarde tegenover het persbureau AP dat een aantal van de mannen mogelijk zal worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

Het zou, voor zover bekend, voor het eerst zijn dat Amerikanen betrokken waren bij gewapende acties in Pakistan. Tot nu toe waren Amerikaanse militairen of agenten van de FBI niet welkom in Pakistan. Ook niet als ze in Afghanistan Al-Qaeda-strijders achterna zouden zitten die trachtten de grens over te vluchten.

The Washington Post citeerde deze week de Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken Abdul Satter die zei dat Islamabad bereid is te praten over een opheffing van het verbod om de grens tussen Afghanistan en Pakistan over te steken. Generaal Franks zei dat hij bij een recente ontmoeting met de Pakistaanse president Musharraf niet heeft gevraagd om toestemming ook in Pakistan actief te worden, maar hij sluit niet uit dit nog eens te doen.