Gevangen in een oud huis met een zilveren dak

Mijn partner en ik hebben in 2000 een oud huis gekocht. De winst uit de verkoop van het voorgaande huis gebruikten we om onze studieschulden af te lossen. De verbouwing van het nieuwe huis wilden wij bekostigen uit een hypotheekverhoging, omdat verbouwingskosten wel aftrekbaar zijn en het aflossen van studieschulden niet. Vanwege een wijziging in het woon-werkverkeer moest er ook een auto komen, waarvoor ook een bedrag in de hypotheek werd opgenomen. Het huis verkeerde echter in een veel slechtere staat dan verwacht en de verbouwingskosten liepen gierend uit de hand.

De kern van het verhaal is dat de bruto hypotheeklast ongeveer tweederde van ons netto inkomen bedraagt. De marktwaarde van ons huis ligt ongeveer 45.000 euro lager dan de hypotheek. Wij hebben een degelijke, niet-aflossingsvrije hypotheek met (kruiselingse) levensverzekering en een rente voor 20 jaar vast. Gesteld dat wij van deze financiële molensteen af willen, wat adviseert u ons te doen? Zelf hebben wij drie oplossingen in gedachten.

Dit huis aanhouden en niet zeuren. Dit huis verkopen en het verlies van 45.000 euro onderbrengen in de hypotheek op een (veel) goedkopere (nieuwbouw)woning, waarvoor geen onderhoudskosten te verwachten zijn. En als derde: dit huis verkopen, een huurwoning betrekken en het verlies onderbrengen in een persoonlijke lening.

(H. R.)

Onder het mom van een huis met hypotheek neemt u en passant de aflossing van uw beider studieschulden mee, en de aanschaf van een auto. Dat blijkt te veel, wat logisch is. Je kan niet alles tegelijk. Uw huis verkopen en een ander kopen, is een kostbare zaak. Bovendien is dan alle moeite die u in het oude huis heeft gestopt voor niets. Dat geldt ook voor huren.

Niet zeuren, maar doorroeien lijkt me het beste alternatief. Misschien is het tijd voor familieberaad. Zijn er wellicht behulpzame (schoon)ouders in de zaal die wat willen schenken of lenen?

Adriaan Hiele beantwoordt ook vragen van lezers op www.nrc.nl/geld

    • Adriaan Hiele