GEEN VAKANTIE

Naam: Frits van der Zweep (46)

Woonplaats: Wageningen

Beroep: ingenieur bij agrarische keuringsdienst Naktuinbouw

Verzamelt: hedendaags keramiek van Franse en Nederlandse kunstenaars

,,Waarom juist keramiek? Dat is moeilijk te zeggen. Ik heb van kind af aan altijd verzameld: postzegels, sigarenbandjes, munten. Verzamelen zit me gewoon in het bloed.

Bij iedere verzameling krijg ik weer die kick. Ik zie mooie dingen, die wil ik hebben. Daarom beperk ik mij ook niet tot één verzameling. Ik collectioneer bijvoorbeeld ook planten, waaronder cactussen en hoya's (wasbloemen).

Of ik altijd keramiek zal blijven verzamelen durf ik niet te zeggen. Misschien stap ik wel over, als ik iets anders tegenkom.

,,Mijn verzameling bestaat momenteel uit zo'n vijftienhonderd tot tweeduizend keramische voorwerpen en neemt nog altijd in omvang toe. Jaarlijks koop ik zo'n honderd stuks keramiek.

Ik laat er budgettair wel veel voor. Ik leef sober, heb een simpele auto en ga weinig met vakantie. Ook heb ik een hele tijd geen bank gehad, omdat ik in die periode telkens weer een mooi keramisch werk tegenkwam. Dat ging dan voor.

,,In mijn huis staan nu zo'n honderdtwintig kunstwerken. Een aantal van die werken heb ik in het toilet en de douche ondergebracht. De rest is opgeslagen bij een verhuisbedrijf, in drie containers. Telkens als ik een nieuw stuk heb gekocht, gaat een oud werk in zo'n container. Ik kijk overigens maar heel zelden in die dingen. Alleen als ik iets heel specifieks nodig heb – bepaalde kunstwerken voor een tentoonstelling bijvoorbeeld.

Ik verzamel vooral werk van hedendaagse kunstenaars. Waarom? De evolutie in hun werk fascineert me. Het liefst leer ik de keramist achter het werk kennen. Daarmee komt hun werk meer tot leven. Zegt het me meer. Met nieuw werk kan dat wel, met oud werk uiteraard niet. Vandaar de nadruk op nieuw.''

    • Bart Stol