Foute bellers geblokkeerd

Bedrijven met een gratis 0800-servicenummer hebben een nieuw wapen in handen tegen `plaagbellers', vaak jongeren met een mobiele telefoon. Door het indrukken van een toetsencombinatie worden de ongewenste bellers op een zwarte lijst gezet in de computer, die hen bij een volgend telefoontje herkent en automatisch wegdrukt. Door te bellen naar een speciaal telefoonnummer kan het nummer gedeblokkeerd worden, bijvoorbeeld als een huisgenoot of kind schuldig is aan de blokkering. Het programma, dat is ontwikkeld door het bedrijf SNT, wordt al gebruikt door onder meer Essent, CarGlass en de ANWB. Uit onderzoek van bureau Interview-NSS, in opdracht van SNT, blijkt dat bij sommige servicenummers op piekuren de helft van alle telefoontjes bestaat uit plaagbellers. Eén op de vijf medewerkers van 0800-nummers zegt er tegenop te zien opnieuw de telefoon op te nemen nadat een plaagbeller hen heeft lastiggevallen. 15 procent is zelfs van plan ander werk te gaan zoeken.