EU laakt Israël, VS tonen begrip

Europese regeringen hebben de Israëlische bezetting van de Palestijnse stad Ramallah en de aanval op het hoofdkwartier van Yasser Arafat gisteren scherp veroordeeld. De VS toonden begrip voor de actie maar waarschuwden wel voor de consequenties. De Veiligheidsraad van de VN kwam vannacht op verzoek van Arabische landen in speciale zitting bijeen.

De Europese Unie riep Israël op zich terug te trekken uit Ramallah en Arafat met rust te laten. In dezelfde verklaring deed de EU een beroep op de Palestijnse Autoriteit om een eind te maken aan de geweldsspiraal en de verantwoordelijken te straffen. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Hubert Védrine, verweet Israël van Yasser Arafat een obsessie te maken en hem te willen ,,verstikken''.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, zei dat de huidige geweldsgolf in het Midden-Oosten is veroorzaakt door het terrorisme. Hij noemde het begrijpelijk dat Israël zich verdedigt tegen zelfmoordaanslagen. Wel had hij de Israëlische premier Sharon gevraagd om terughoudendheid en Sharon had hem verzekerd dat Arafat geen haar zou worden gekrenkt.

De speciale Amerikaanse afgezant Anthony Zinni gaat onverminderd verder met zijn pogingen om de partijen tot een staakt-het-vuren te bewegen, verklaarde Powell.

Israël besloot gisteren om Arafat `te isoleren' in reactie op de zelfmoordaanslag van woensdag in Netanya die 22 mensenlevens kostte. Zijn gebouwencomplex werd bezet en alleen zijn kantoor werd ongemoeid gelaten. Kort na die invasie stak een Palestijn twee Israëliërs dood in de Gazastrook, voordat hijzelf door militairen werd doodgeschoten. Bij een andere aanslag in de Gazastrook kwamen vier Israëliers en de Palestijnse dader om het leven.

rportage: pagina 5

www.nrc.nl Dossier Midden-Oosten