En de best/slechtst geklede is...

Juliette Berkhout keek naar 's wereld grootste modeshow.

De Oscaruitreiking in Hollywood, afgelopen weekeinde, is 's werelds meest bekeken modeshow. Een actrice in een bepaalde jurk kan een carrière maken of breken - van de actrice, maar vooral van de ontwerper. Een winnende actrice in jouw jurk is de beste product placement die er is.

Geen wonder dat modeontwerpers er veel voor over hebben om een Oscar-genomineerde te kleden. Maar het helpt niet om Uma Thurman of René Zellweger daartoe even een persoonlijk kaartje te sturen. De kortste route tussen ster en ontwerper is een stylist. Elke genomineerde beste actrice heeft er een. Grote Stylisten, zoals Philip Bloch, die dit jaar Halle Berry 'deed' en L'Wren Scott, die Nicole Kidman en Marisa Tomei kleedde, vormen de meest verwende groep in Hollywood: ontwerpers bieden hun kleding gratis aan en laten hen of De Ster desnoods naar Europa vliegen.Een week voor de Oscar-uitreiking is Showroom Week: ontwerpers, kappers en make-upspecialisten hebben hun waren uitgestald in de kamers van de hotels L'Ermitage en Pensinsula en Beverly Hills, waar ster en stylist naar hartelust kunnen shoppen.

Maar dit jaar leek het er op dat veel genomineerden een zeer duidelijke eigen smaak hadden - en dus moeilijk bereikbaar waren voor lobbyisten. Actrices willen zich steeds vaker laten gelden als iemand met eigen smaak. Na 11 september was er bovendien een roep om soberheid, die zich uitte in veel jurken in huidkleur (Jennifer Connelly in beige chiffon van Balenciaga, Jennifer Lopez in een lichte Versace, Nicole Kidman elegant in zachtroze Chanel) en zwart, zoals Julia Roberts, Reese Witherspoon, Sharon Stone, etc. Een Hollywoodse soberheid, want aan dure merken en diamanten geen gebrek.

Cameron Diaz (met net-uit-bed-haar) in een gebloemde Ungaro, Helen Mirren in een witte baljurk van Armani en Kate Winslet in het vuurrood waren hoogtepunten. En natuurlijk: de best actress die ook meteen best dressed mocht heten: Halle Berry die door Philip Bloch in een jurk van de volslagen onbekende Libanese ontwerper Elie Saab. De mannen hielden zich bij al dit schoons gelukkig beschaafd in. Elke man ziet er goed uit in een smoking of een variant daarvan. Will Smith in rok met parelmoeren strepen en gouden das (door Britse ontwerper Ozwald Boateng) en Denzel Washington in een nachtblauwe Armani-smoking zagen er piekfijn uit.

Er is altijd minstens één ster die er niet uitziet. Meestal is dat Cher. Nu was het Gwyneth Paltrow in een bh-loos beige tule sporttopje boven een lijvige tafzijden rok. Afgemaakt met een Heidi hairdo en veel te veel kohl rond de ogen - alsof ze te lang met mama's make-updoos had gespeeld.

    • Juliette Berkhout