Disco wordt weer kleurig

Elk decennium heeft zijn eigen disco-inrichting: Lukas Keijser keurt de heringerichte `Sinners' in Amsterdam.

De muziek en de kleding van de bezoekers verandert, de eventuele performances verschillen steeds en ook de inrichting van uitgaansgelegenheden is aan mode onderhevig. Was een discotheek in de jaren tachtig nog vooral een donker hol zonder enige opsmuk, in de jaren negentig werd aankleding belangrijker. Barok was het toen helemaal wat betreft woninginrichting en dat zag je terug in de clubs in de vorm van kroonluchters, rode, zware gordijnen, houten vloeren en koperen kandelaars. Ook in dé club van dat decennium, RoXy, kwamen die elementen terug – al pakten de decorontwerpers daar ook vaak flink uit. De enorme ruimte werd bijvoorbeeld eens omgebouwd tot een gigantische flipperkast, tijdens de zogenaamde weerfeesten waaide het binnen en lagen overal bladeren. Anno 2002 zie je dat soort extremen weinig meer en ook de barok is zo goed als helemaal verdwenen. De uitgaansgelegenheden zijn mooier dan ooit. Ze zijn strak, heel licht en hebben een zweem van jaren zestig- en zeventig-chic. Bovendien wordt er meer kleur gebruikt dan ooit.

Een van de ontwerpers die verantwoordelijk zijn voor dat nieuwe imago van het nachtleven, is Ronald Hooft. Hij ontwierp onder meer in de hoofdstad de sushibar Zento, het lunchcafé New Deli en het restaurant en het café van het pas verbouwde Hotel Arena. Zijn recentste project is club Sinners, die afgelopen weekend werd heropend. Eigenaar Gergios Petropoulos heeft inmiddels een behoorlijk party-imperium opgebouwd, Expert Entertainment Network. Hieronder vallen onder andere een tijdschrift (Bassic Groove), een website (Partyscene.nl), een platenmaatschappij en een boekingsbureau.

Do us now en Now wide open stond er op de posters in de stad ter aankondiging van de heropening. Ze deden wat vormgeving betreft denken aan het hoesje van We are the world van USA for Africa, de gelegenheidsformatie uit de eighties. Maar de club zelf ziet er na de ingrijpende verbouwing en restyling gelikt uit. Het bijna kitscherige, krullerige interieur heeft plaatsgemaakt voor een strakkere vormgeving. Elke verdieping kreeg een andere kleur: rood beneden, bruin op de eerste en wit op de bovenste etage. De verlichting komt van oranje glazen bollen en een seventies schemerlamp aan een grote metalen boog. Het fijnst is dat het nieuwe plafond, dat de tweede en derde verdieping van elkaar scheidt, is bekleed met spiegels.

Origineel is de nieuwe aankleding van Sinners misschien niet – tegenwoordig zijn veel uitgaansgelegenheden in die stijl – maar een enorme verbetering is deze wel. Het is bovendien een verademing in vergelijking met de duistere disco van de jaren tachtig dat er tegenwoordig veel kleur in het nachtleven voorkomt. Overigens is er verder weinig veranderd in Sinners. Al doet de naam van de club anders vermoeden, verderfelijke taferelen tref je er niet aan. Er dansen als voorheen goedgeklede bezoekers op gezellige muziek.

Sinners: www.sinners.nl

Expert Entertainment Network: www.e-e-n.nl

Lukas Keijser: lk@nrc.nl

    • Lukas Keijser