De Week

Dure dwaasheid,

wordt het al genoemd. Galileo, het Europese alternatief voor het Amerikaanse GPS. Tien keer nauwkeuriger. Voor een slordige 3,2 miljard euro. Vanaf 2008. Zelfs op de noordpool kunt u via de satelliet worden opgespoord, op de meter nauwkeurig, mocht u daar verdwaald of zelfs zijn ingevroren.

Het Centraal Station

Het Centraal Station in Amsterdam is rommelig, vies. Dat zegt de ANWB. Naar het CS in Rotterdam was geen onderzoek gedaan. Te rommelig, te vies?

Voor het nieuwe, wonderschone HSL-station in Rotterdam heeft het kabinet geen geld meer. Opgemaakt aan filebestrijding à la Netelenbos. Van de grootste partij in die stad mag trouwens Rotterdam zijn gribus houden. Geen cent voor het megalomane plan, zei haar megalomane aanvoerder. In Den Haag zal het zijn genoteerd. Arm Rotterdam.

De vorstelijke

manier waarop de directie van Philips zichzelf beloont, heeft onder het personeel kwaad bloed gezet. Zo kreeg de financieel directeur, die onlangs een recordverlies bekendmaakte, 10 miljoen euro uitgekeerd. Volgens de vakbond bijna genoeg om de 30.000 Nederlandse medewerkers aan die laatste extra procent te helpen die Philips niet wil betalen. Het kreeg in Nederland te maken met de grootste Philips-staking uit de afgelopen vijftig jaar.

Philips waakt voor zijn concurrentiepositie. `In vier jaar tijd zijn we Duitsland 14 procent ingelopen wat betreft de loonkosten.' Daar eist de grootste vakbond bijna het dubbele van wat de vakbonden in Nederland bij Philips eisen. Nog even, en Philips Nederland kan weer de concurrentie met Philips Duitsland aan.

Topmanagers bij

semi-publieke instellingen als ziekenhuizen, universiteiten of de Novib krijgen meer salaris dan de best betaalde topambtenaren. Verdienen die gemiddeld 119.000 euro, bij de Novib, die zich voor de arme landen inspant, is dat 166.000 euro.

In Oxford geeft

geld, niet hersens de doorslag. Op Pembrooke College kon een onbegaafde bankierszoon dankzij pa's financiële gift studeren. Op Magdalen College werd eerder een meisje met topcijfers afgewezen omdat zij zich aan de selectiecommissie niet voldoende had `verkocht'. Soms loopt het verkeerd af: een bankier trok zijn gift van honderdduizend pond aan Trinity College in, toen voor diens zoon geen garantie op een plaats bestond.

ABN Amro kocht

een kat in de zak. De bank nam begin vorig jaar Barings in New York over van ING. Kosten: 275 miljoen dollar. De bank wilde als zakenbank met de groten meedoen. Niet gelukt. Zij stopt ermee. Kosten: nog eens 205 miljoen euro. ING lacht in zijn vuistje?

Kazaa mag toch

doorgaan met software verkopen waarmee muziek of films van internet kunnen worden gedownload. Dat vonniste een rechter in hoger beroep. Een lagere rechter had een zo hoge dwangsom aan het bedrijf opgelegd, dat het zijn vinding had moeten verkopen. Een geval van smartengeld.

Nadat Europa bij

de WTO was gaan klagen tegen de afscherming van de Amerikaanse staalindustrie, wil Zuid-Korea nu bij de WTO gaan klagen tegen de afscherming van de Europese staalindustrie. Europa wil uit vergelding bovendien bepaalde Amerikaanse producten weren. Amerika wil daar weer tegen klagen. Vrijhandel à la Bush.

Andersen onttakelt.

De topman van het accountantskantoor, Joe Berardino, gooit het bijltje er bij neer. Bij de Amerikaanse kantoren verdwijnen duizenden banen. Elders vallen kantoren in de armen van de concurrentie. Sherron Watkins, de klokkenluider bij Enron, het bedrijf waarmee alles begon, schrijft een boek over de gevelde energiereus, Power Failure geheten. De filmrechten zijn al verkocht. Zou die Berardino goed kunnen acteren?

Ethisch beleggen,

in Nederland in opmars, is net zo rendabel als gewoon beleggen. Blijkt uit onderzoek. Dus of u nu op mensenrechten let of rendement, maakt niet uit.

Beleggingsadviseurs moeten u voortaan schriftelijk waarschuwen als uw verlies op uw beleggingen uit de hand dreigt te lopen. Dat wil zeggen u op de noodzaak wijzen `schade beperkende maatregelen' te nemen. Zoals de adviseur opzeggen? Of is het dure dwaasheid er een in de arm te nemen?

    • Paul Friese