DE NOSTALGIE, HEERLIJK

Naam: Mari Kant (39)

Woonplaats: Gorinchem

Beroep: kok

Verzamelt: theaterkunsten

,,Onlangs heb ik de hand weten te leggen op de Snip en Snap collectie van Piet Muizelaar, alias Snip. Via een producer van de Tros, die zestien jaar lang bij de Snip en Snap Revue heeft gewerkt, kreeg ik onder meer Muizelaars paspoort, trouwboekje, plakboeken, geluidsbanden, video's én de kleedkoffer van Willy Walden, beter bekend als Snap.

Het bemachtigen van al die spullen gaf me zó'n kick, ik ben dagen van het padje geweest. Na een kleine week durfde ik alles pas een plaats te geven in de collectie. Ik wilde er gewoon eerst naar kijken, ervan genieten.

,,Naast revue verzamel ik alles wat met theater te maken heeft: musical, cabaret, variété, toneel. Ik wil alles van het theater weten, echt álles! Theater leeft, het is tastbaar. En dan die nostalgie: heerlijk gewoon.

Het begon met de musical Foxtrot, in 1977. Ik werd daar zo door gegrepen, wilde er meteen alles van hebben. Maar in 1982, na het zien van de musical Publiek van Seth Gaaikema, werd het pas echt serieus. Na de voorstelling heb ik theaterfotograaf Jan Swinkels gebeld. Hij nodigde mij uit en gaf mij al het theatermateriaal dat hij in huis had. Daarna heb ik iedereen in de theaterwereld aangeschreven, van artiesten tot producers.

Zo kwam ik onder meer in contact met Carry Tefsen. Zij bracht mij de liefde voor het volkstoneel bij. Twee dagen lang mocht ik bij haar thuis de boekenkasten doorspitten naar alles wat met volkstoneel te maken had.

Inmiddels kennen de meeste theaterproducenten me wel. Zodra er een nieuwe productie van start gaat krijg ik materiaal toegestuurd – foto's, première-uitnodigingen, noem maar op.

Om al die spullen een plaatsje te kunnen geven, zijn wij verhuisd naar een seniorenwoning. De slaap-annex-badkamer werd speciaal omgebouwd tot collectie-ruimte.

    • Bart Stol