De escapades van sekssoulgod R. Kelly

Vrouwen brengen zanger R. Kelly zowel in de clip – de hit `Contagious' van de Isley Brothers – als in het echt in de problemen, constateert Bernard Hulsman

De Amerikaanse R&B-zanger R. Kelly is in moeilijkheden. Een jonge vrouw heeft een rechtszaak tegen hem aangespannen wegens onwettige seksuele omgang. Ze heeft in de jaren 2000-2001, toen ze nog vijftien, zestien was, seks met R. Kelly gehad, beweert ze. Geslachtelijk verkeer met jonge meisjes is meerderjarigen wettelijk verboden in de Verenigde Staten.

Belangrijkste bewijsstuk in de zaak is een videoband die R. Kelly zelf heeft gemaakt van zijn seksuele activiteiten met haar. De video is gestolen uit Kelly's huis en op internet gezet, waar hij voor opstoppingen zorgt.

Midden jaren negentig ging over R. Kelly al het verhaal dat hij in het geheim was getrouwd met de toen 16-jarige zangeres Aaliyah, wier eerste cd hij produceerde. Zowel R. Kelly als de vorig jaar bij een vliegtuigongeluk omgekomen Aaliyah heeft dit altijd ontkend en iedereen zou de het verhaal zijn vergeten als nu niet het 17-jarige meisje een rechtszaak tegen R. Kelly was begonnen.

R. Kelly leeft zoals hij zingt. Zeker de helft van zijn inmiddels omvangrijke oeuvre gaat over het onuitputtelijke onderwerp bump n' grind, zoals Kelly seks bij voorkeur noemt. Hiermee is R. Kelly uitgegroeid tot de sekssoulgod van de jaren negentig en nu.

Soul, seks en religie zijn al tientallen jaren een drie-eenheid. Elk decennium krijgt zijn eigen soulseksgod. Die van de jaren zeventig was Marvin Gaye. Voor hem was het zingen over liefde en seks een middel om op een Reviaanse wijze dichter bij de Heer te komen. Prince, de soulseksgod van de jaren tachtig, legde niet zo'n direct verband tussen god en seks als Gaye, maar wel was het voor hem vanzelfsprekend om in het ene nummer over bijvoorbeeld orale seks te zingen en in het volgende over zijn redder Jezus. R. Kelly's mengsel bestaat uit soul, veel seks en een beetje god. Hij zingt niet zo veelvuldig als Prince en Marvin Gaye over god en diens goedheid, maar op elke plaat die hij uitbrengt dankt hij uitgebreid de Heer.

R. Kelly maakt ook videoclips zoals hij leeft en zingt. In 1998 figureerde hij uitgebreid in de clip Friend Of Mine van Kelly Price. Hierin speelde hij de man van zangeres Kelly Price die met de beste vriendin van Price naar bed gaat. In tranen belt Kelly Price daarop haar peetoom Mr Biggs, gespeeld door de levende legende Ronald Isley. Mr Biggs laat zich vervolgens doorverbinden met R. Kelly en leest hem in een goed man-tot-man-gesprek de les.

Vier jaar later duikt R. Kelly op in Contagious, het nummer waarmee The Isley Brothers nu ook in Nederland een hit hebben. Nu is niet het petekind van Mr Biggs het slachtoffer, maar Mr Biggs alias Ronald Isley zelf. Zodra Mr Biggs in een stretched limo zijn kolossale witte, classicistische villa heeft verlaten, laat zijn jonge vriendin R. Kelly binnen. Onmiddellijk gaan ze naar de slaapkamer en trekken hun kleren uit. Maar Mr Biggs krijgt in zijn limo het bericht dat zijn vlucht geschrapt is en keert onmiddellijk terug naar huis waar hij zijn vriendin en R. Kelly op heterdaad betrapt. ,,Ken ik jou niet?'', vraagt Mr Biggs om aan te geven dat het een soort vervolg op Kelly Price's video is. Vervolgens trekt hij een zwaard dat in zijn wandelstok verborgen zit. Eindelijk krijgt R. Kelly zijn welverdiende straf, denk je als de video voor het eerst ziet, zeker als ook nog enkele gorilla-achtige lijfwachten zich bij Mr Biggs voegen. Maar wonderlijk genoeg laten Mr Biggs en zijn gorilla's R. Kelly ongemoeid. Sterker nog, R. Kelly mag de vriendin van Mr Biggs meenemen! Wordt vervolgd, zo belooft het einde van de videoclip. Waarschijnlijk in de rechtszaal, als R. Kelly zijn escapades zo blijft vastleggen in videoclips als hij tot nu toe heeft gedaan.

    • Bernard Hulsman